23 maart / Paarse parasiet in vochtige wilgenbossen

De paarse, kleine of prachtschubwortel is een parasiet op de wortels van wilgen en populieren.

Een bovengrondse stengel is niet te ontdekken. Een massa verrassend paarse, dicht opeen staande bloemen worden op lange stelen naar het aardoppervlak gezonden. Ze worden voornamelijk bezocht door korttongige hommels.

Deze uitheemse plant bloeit van maart tot in mei. Oorspronkelijk komt de prachtschubwortel uit België, waar hij met name voorkomt in vochtige rivierbegeleidende wilgen- en populierenbossen. Bij Brussel bereikt hij de noordgrens van zijn verspreidingsgebied. Hij is waarschijnlijk met geïmporteerde bomen in ons land gekomen.

* Het is echt lente in de vogelwereld. Niet alleen zingen elke ochtend de merels uit volle borst, de donkerbruine vrouwtjes zitten nu op eieren. Vaak zit het nest zo laag in een struik of in de klimop dat katten de plek al door hebben voordat er eieren zijn. Toch is de merel een van de meest algemene vogels van nieuwbouwwijken, ondanks de talrijke eksters en kauwen. In de bossen roffelt de grote bonte specht. Met zijn snavel brengt hij een dode boomtak in trilling, wat het trommelende geluid veroorzaakt. Dat geluid heeft dezelfde functie als de zang bij zangvogels: het is het teken voor andere mannetjesspechten dat dit spechtenterritorium door een sterk mannetje bezet is.

Goudveil is een zeldzaam plantje van beekoevers. Het kruipt over de grond. De bloei valt alleen op waar veel goudveil groeit. De geelgroene bloemen zitten dicht bijeen vlak boven het gekartelde blad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden