23 februari / Een vreemde eend in de bijt tussen de betonblokken

op het IJmuidense havenhoofd. Het bleek een grote zee-eend, een zeevogel die normaal ver van de kust verblijft en waarvan in de herfst en in het voorjaar altijd wel enige exemplaren voor onze kust langs trekken.

Er zal hem wel wat gemankeerd hebben, want zo dichtbij krijg je grote zee-eenden normaal niet te zien. Misschien door harde wind uit de koers gedreven en uitgeput.

De soort is niet zo gewoon als de zwarte zee-eend, die in flinke aantallen buitengaats overwintert en vanaf de pieren goed te zien is. Zee-eenden leven vooral van schelp- en schaaldieren. En vooral schelpdieren worden door voormalige kokkelvissers op grote schaal weggevist.

De grote zee-eend is een broedvogel van het hoge noorden, zuidelijk tot Zuid-Finland en Zuid-Zweden. In de winter voegen veel grote zee-eenden zich bij zwarte zee-eenden. Ze zijn duidelijk groter dan de zwarte zee-eend, ongeveer even groot als een wilde eend, en als vergelijking ontbreekt, te onderscheiden aan de witte vlek onder het oog en de witte vleugelspiegel, die bij de rustende of zwemmende vogel vaak niet te zien is. Wel de snavel, die oranjegeel is en op het land soms de rode poten.

* Op het natte weilandje waar ik het vorige week over had, zitten nu honderden grutto’s op doortrek, waaronder IJslandse. Verder kieviten, wulpen, tureluren, watersnippen, meeuwen, eenden en ganzen. Zondagmorgen zag een andere waarnemer van het Amsterdamse VogelNet in Osdorp een rondvliegende kolibrievlinder. Deze Zuid-Europese trekvlinder in februari maakt de klimaatverandering wel heel acceptabel.

Op www.trouw.nl/groen staan eerdere afleveringen van het natuurdagboek en kun je vragen stellen over de inheemse natuur, niet over tuin- of kamerplanten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden