225 euro rijker, maar opnieuw op straat

Zijn de asielzoekers in de Vluchtkerk iets opgeschoten? De meeste uitgeprocedeerden kunnen alleen maar hopen.

"Dat wordt weer slapen in een bushokje", waarschuwde Marjan Sax van Vrouwen tegen Uitzetting over de uitgeprocedeerde asielzoekers die al een half jaar in de Vluchtkerk in Amsterdam verblijven. Vandaag moeten zij eruit, en Sax pleitte er gisteren bij de gemeenteraad voor dat Amsterdam nieuw onderdak voor hen zoekt. Tevergeefs. Burgemeester Van der Laan - en met hem de raad - vindt dat hij al tot het uiterste gegaan is van wat de wet hem toestaat. Zijn de asielzoekers in dat halve jaar iets opgeschoten, als zij straks inderdaad weer op straat staan?

De uitgeprocedeerde asielzoekers die nu nog in de Vluchtkerk zitten, begonnen hun actie eind september met een tentenkamp in Amsterdam-West. Daarmee wilden ze aandacht vragen voor hun situatie: ze zijn uitgeprocedeerd en uit de opvang gezet, ze moeten terug naar hun eigen land (vaak Somalië, Irak of Soedan), maar ze zeggen dat dat niet kan. En dus leven ze op straat.

Toen het tentenkamp werd opgedoekt, betrokken de asielzoekers de leegstaande Sint Jozefkerk. Van de eigenaar mochten ze daar blijven, aanvankelijk tot de winter voorbij zou zijn, maar uiteindelijk tot 1 juni. Het is de bedoeling dat ze de kerk vanmiddag verlaten.

Als het de actievoerders erom ging de aandacht te vestigen op de nare kanten van het asielbeleid, dan zijn ze daarin geslaagd. Maar voor de meesten heeft de actie daarnaast niet veel opgeleverd. Ruim twintig van hen hebben zo acuut zorg nodig dat ze zijn ondergebracht in slooppanden elders in de stad, onder toezicht van de GGD. De rest, ongeveer 130 asielzoekers, kan alleen maar hopen.

Enige reden tot hoop is er wel. VluchtelingenWerk Nederland is bezig de dossiers van al deze asielzoekers door te nemen, en de verwachting is dat voor 20 procent van hen kansen gevonden worden op nieuwe procedures. Maar het duurt zeker nog wel een maand voor VluchtelingenWerk daar klaar mee is.

Hoop vestigen de asielzoekers ook op politiek Den Haag. Daar gaan stemmen op om het zogeheten buitenschuldcriterium ruimer toe te passen. Dat bepaalt dat wie buiten zijn schuld niet kan terugkeren naar zijn eigen land, alsnog een verblijfsvergunning moet kunnen krijgen. Staatssecretaris Teeven heeft beloofd komende maand een onderzoek daarnaar aan de Tweede Kamer te sturen.

Burgemeester Van der Laan wil daar niet op wachten, ook al omdat het lang niet zeker is of de hoop van de asielzoekers binnen een maand bewaarheid wordt. De eigenaar van de kerk is er klaar mee, zei hij gisteren, en de vrijwilligers lopen op hun laatste benen. En voor de gemeente ziet hij geen taak weggelegd. "Maar als er een nieuwe kerk gevonden wordt, met nieuwe vrijwilligers, heb ik geen grond om te ontruimen, en trouwens ook niet de wens om dat te doen. Dan zal de gemeente opnieuw zorgen voor de veiligheid en de gezondheid."

De asielzoekers die morgen de Vluchtkerk verlaten, krijgen van de gemeente nog wel 225 euro mee, bedoeld als noodhulp voor één maand. Maar daar zijn ze niet blij mee, zei asielzoeker Osman gisteren tegen de gemeenteraad. "Om geld hebben we niet gevraagd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden