22 februari / Vanaf het voorjaar is de doolhofzwam algemeen,

vooral op de hoge zandgronden, in Zuid-Limburg en de duinen te vinden. In het Hollandse veengebied minder, maar dat hangt ook samen met de bomen waar hij het liefst op groeit: eiken. Je vindt hem het meest op dode stronken en soms op dode delen van levende bomen, waar hij bruinrot veroorzaakt. De harde, kurkachtige houtzwam komt het meest voor in gemengde en loofbossen, parken en lanen op allerlei grondsoorten. De zwam heeft bleekbruine, van boven viltige hoeden en dankt zijn naam aan de labyrintachtige poriën onder de hoed.

* Gisteren vond ik de kleine veldkers, mini-neefje van de pinksterbloem, in volle bloei, maar misschien was dat nog herfstbloei, die niet door een felle winter is gestopt. In deze winter, die geen winter is, bloeien de madeliefjes gewoon door. Paarse dovenetel, straatgras, moederkruid, kruiskruid, kool- en raapzaad zijn op veel plekken in bloei te vinden en hier en daar ook fluitekruid, wat veel lezers signaleren.

De lepelaars zijn terug in het land, maar deze winter soms helemaal niet weg geweest. De kieviten vertonen hun buitelende vliegtoeren, die bij de balts horen. Ook is het eerste gezang van de veldleeuwerik te verwachten. Laten we hopen dat deze teruggekeerd is naar zijn territorium in de polder, waar hij jaarlijks zeldzamer wordt. Veel vogels zingen druk: nieuw zijn slaande vinken en groenlingen die hun zeurderige lied laten horen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden