20Plus-partij? Alsjeblieft niet

Jong en oud, ze zijn het eens: een 20Plus-partij voegt niets toe. Problemen waarmee ze worstelen zijn vaak ook identiek.

Kijk verder dan neus lang is

Een 20Plus-partij naar voorbeeld van de 50Plus-partij? Alsjeblieft niet. Als we ergens geen voorbeeld aan moeten nemen, zijn het mensen die niet verder kijken dan hun neus lang is. Mijn lieve grootmoeder liet vele wijze woorden na waaronder: 'Kom op voor goede zaken zoals natuurbehoud en verdraagzaamheid. Verzet je tegen het kwaad. Schik je in het onvermijdelijke.' Volgens mij hebben we politici nodig die dat doen, ongeacht hun leeftijd. Ja, ik maak mij soms zorgen over de toekomst. Maar meer dan om een baan en zogenaamde zekerheid gaat het mij om ongelijkheid in de wereld, om de manier waarop we met elkaar en de aarde omgaan.

Jette van Ravesteyn Utrecht

undefined

Investeren in jongeren

Nederland investeert weinig in de ontwikkeling van jongeren. Tegelijkertijd beloven partijen ouderen financieel voordeel, om stemmen te winnen. Zou een jongerenpartij dit kunnen tegengaan? Waarschijnlijk niet. Als iedere generatie alleen voor het eigen belang gaat, dan 'winnen' ouderen altijd, omdat er nu eenmaal meer zijn. Onze welvaart en voorzieningen hangen straks af van jongeren van nu. Als kiezers hen op achterstand zetten, betalen ze daarvoor later zelf de prijs. Als we dat kunnen overbrengen, verliest 50Plus en wint onze maatschappij.

Caesar Bast, NJR Utrecht

undefined

Waardeer jonge kracht

Mijn leeftijdsgenoten en ik - allemaal twintigers - hebben een financieel onbezorgde jeugd gehad. We zijn gewend geraakt aan 'dat het allemaal wel goed komt'. Maar ik denk dat we gaan terugkomen van ons optimisme. Wat nu als die baan er niet is? Ik houd hiervoor de oudere werkende garde leidinggevenden verantwoordelijk. Kom op, waardeer je jonge krachten!

Ruth Pasternak Nijmegen

undefined

Armoede onder oud en jong

Ouderen worden nog steeds financieel uitgekleed door de crises die financiële instellingen hebben veroorzaakt. Armoede neemt onder gepensioneerden toe. Helaas geldt dat ook voor jongeren. Door het neo-liberale beleid is er een tweedeling in de maatschappij ontstaan. Ik hoop van harte dat naast ouderen óók jongeren zich organiseren en opkomen voor hun belangen.

M. van Zwam Baarle- Nassau

undefined

Aan de slag

Ik moest als kind al werken en heb armoede gekend, daarna werd het steeds wat beter. Vooruitgaan is altijd makkelijker dan achteruitgaan en dat is in deze tijd aan de hand. Veranderd zijn vooral de werkgevers. Daar moeten de jongeren zaken mee doen en daar moeten ze via de politiek greep op zien te krijgen. Aan de slag dus twintigers, de politiek in.

Joke Roenhorst-Jansen Warnsveld

undefined

Probleem serieus nemen

Niet een jongerenpartij moet opkomen voor de toekomst van jongeren, wij ouderen behoren dit met de huidige partijen serieus te nemen.

Laten we eerst eens kijken of die betere opleidingen ook echt wel beter zijn. Werken met je handen en verstand kan ook een zeer goede toekomst bieden. Managementopleidingen in het vmbo vind ik onbegrijpelijk. Maak daarnaast een plan voor betaalbare woonruimte voor jongeren.

Martin Goosen Teteringen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden