2016 was ‘dieptepunt’ voor Syrische kinderen

Gewonde kinderen in Aleppo.  Beeld reuters
Gewonde kinderen in Aleppo.Beeld reuters

Tussen onthoofdingen, bombardementen, belegeringen en aanvaringen tussen grootmachten wordt het lot van Syrische kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch zijn het juist jongeren die de zwaarste prijs betalen voor de al zes jaar woedende burgeroorlog, stelt Unicef.

Vorig jaar kwamen ten minste 652 kinderen om door oorlogsgeweld, meldt de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties in een gisteren verschenen rapport. Het hoogste aantal sinds in 2014 werd begonnen met het documenteren van kinderslachtoffers van oorlogsgeweld. Daarmee was vorig jaar ‘een dieptepunt’ volgens Unicef. Het aantal door geweld gedode kinderen steeg met 20 procent in vergelijking met een jaar eerder. Alleen al in het belegerde Aleppo kwamen in september gedurende een week 223 kinderen om het leven.

Duizelingwekkende cijfers

De cijfers in het rapport zijn duizelingwekkend: 2.8 miljoen kinderen zijn moeilijk bereikbaar voor hulporganisaties, 280 duizend van hen worden feitelijk onder schot gehouden in een belegerde omgeving. Bijna zes miljoen kinderen zijn afhankelijk van hulp, terwijl 1.7 miljoen kinderen niet naar school kunnen, vaak al jaren. In vluchtelingenkampen in buurlanden als Turkije, Libanon en Jordanië verblijven meer dan 2.3 miljoen Syrische kinderen.

“De meer dan 10 miljoen Syrische kinderen die direct en dagelijks lijden onder de gevolgen van dit wrede conflict willen maar een ding: vrede en hun kindertijd terug”, aldus Geert Cappelaere, de Belgische directeur van Unicef in het Midden-Oosten. De VN-organisatie eist een politieke oplossing voor het conflict, zodat de aanvallen stoppen en kinderen geholpen kunnen worden.

Psychische gevolgen

Zelfs als de kanonnen vandaag nog zwijgen, zal de huidige generatie kinderen de gevolgen levenslang meedragen, vreest hulporganisatie Save the Children in een ander onderzoek dat eerder deze maand uitkwam. De voortdurende psychische druk van explosies en gevaar leidt ertoe dat de spraakontwikkeling van kinderen spaak loopt, ze in bed plassen en zichzelf verwonden.

Experts van de organisatie spreken van ‘vergiftigende stress’. “Dit heeft waarschijnlijk een levenslang en verwoestend effect op de mentale en psychische gezondheid van kinderen,” zegt Alexandra Chen, expert aan de Harvard universiteit, in een persbericht van Save the Children. “Het ontwricht de ontwikkeling van hun hersenen en andere organen en leidt tot een verhoogd risico op hartziekten, gebruik van verdovende middelen, depressies en andere psychische problemen, ook in volwassenheid.”

Een hulpwerker van Save the Children in Idlib, in het noorden van Syrië, ziet dat kinderen voortdurend stress hebben en heftig reageren op onbekende geluiden. Zelfs de beweging van een stoel kan genoeg zijn om ze te doen denken aan gevechtsvliegtuigen.

Er is veel te weinig hulp beschikbaar om Syriërs met trauma’s te helpen, constateert Save the Children. Al voor de oorlog stond psychische hulp laag op het prioriteitenlijstje, er waren slechts twee psychiatrische ziekenhuizen in heel Syrië. Geen wonder dat de organisatie ook voor de komende jaren een groot gebrek aan professionals ziet om te helpen met traumaverwerking.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden