Weblog

2015 werd het jaar van de nieuwe energie

Een complete zonsverduistering betekende niet het failliet van zonne-energie, maar toonde in Duitsland juist aan dat de zon een veel bruikbaarder energiebron is dan tegenstanders beweren. Beeld AP
Een complete zonsverduistering betekende niet het failliet van zonne-energie, maar toonde in Duitsland juist aan dat de zon een veel bruikbaarder energiebron is dan tegenstanders beweren.Beeld AP

2015 is voor de energiewereld een enerverend jaar geworden, en dat niet alleen dankzij 'Parijs'. Het begon al meteen goed met een doorbraak voor zonne-energie, en eindigde met sluiting van kolencentrales. In de tussentijd gebeurde nog veel meer waardoor over tien of twintig jaar 2015 wellicht tot kanteljaar zal worden verklaard.

Voor het eerst tik ik hier een terugblik op het bijna voorbije jaar op. Ik kan er gewoon niet onderuit. Wie met mij de twaalf maanden van 2015 nog eens de revue laat passeren, zal het moeten beamen: de ontwikkelingen zijn, mondiaal én in Nederland, veel sneller gegaan dan een jaar geleden voor mogelijk zou zijn gehouden.

Oliebron op zonne-energie
Record-lage prijzen voor zonne-energie zetten half januari de toon voor wat ons te wachten zou staan. En dat nota bene in en dankzij de olielanden Dubai en Saudi-Arabië. In Dubai mag Acwa uit Saudi-Arabië een zonnepark bouwen dat de stroom voor slechts 5,84 dollarcent (5,31 eurocent) per kilowattuur gaat leveren. Zelfs grote olielanden zagen in dat zonnestroom goedkoper wordt dan stroom uit eigen olie of gas.

Wisselvallig? Valt erg mee!
In februari en maart leefden we toe naar de zonsverduistering. Iedereen die ook maar een beetje tegen zonne-energie is, wist het zeker: dat wordt in Duitsland met zijn vele zonnepanelen een ramp! ZONNEPANIEK kopte een wakkere ochtendbode in februari in chocoletters. Op 20 maart, dé dag, gebeurde er ... niets. Voor een groot netwerkbedrijf werd juist duidelijk dat Duitsland zonder problemen op 70 tot 80 procent duurzame stroom kan draaien, veel meer dan tot dan aangenomen. Het 'probleem' van de wisselvalligheid van zonne- en windenergie blijkt erg mee te vallen.

Gaskraan dicht
In dezelfde periode krijgt de trots van de Nederlandse fossiele energie, het Groningse gas, het moeilijk. Op 18 februari verschijnt naar aanleiding van eerdere aardbevingen een rappport dat ronduit stelt veiligheid nooit van belang is geweest bij de gaswinning in Groningen. De overheid kan begin april niet anders dan de gaskraan flink dichtdraaien.

Toekomst voor gas
Dat betekent niet dat gas al zijn einde der tijden beleeft, integendeel. Op 8 april kondigt Shell de mega-overname van British Gas aan. Voor ruim 64 miljard euro wordt Shell zo de grootste commerciële gasleverancier ter wereld. Zo'n beetje het eerste wat Shell daarna doet is pleiten voor CO2-belasting. Dat zou kolencentrales uit de markt prijzen ten guste van de iets schonere gascentrales... Engeland 'gehoorzaamt' en besluit dat de Britse kolencentrales in principe dicht moeten, en kondigt nieuwe gascentrales aan. Gas is slechts een tussenoplossing, maar voorlopig nog een werkzame.

Kolen, arme kolen
Kolen zijn dood. Begin april verkondigt Fox News, nota bene een van de meest conservatieve zenders in de VS, het onvermijdelijke nieuws: er zit geen toekomst meer in kolen. Weliswaar denkt Fox dan vooral aan kolen als belegging, maar dat weerspiegelt natuurlijk de gang van zaken in de mijnen en de centrales. Later in het jaar wordt de Fox-visie meer dan bevestigd, als bijvoorbeeld de op één na grootste kolenleverancier van de VS, Alpha Natural Resources, in augustus failliet gaat.

Rechter dwingt Staat
Het meest opmerkelijke nieuws voor Nederland volgt op 24 juni. De rechter is het met duurzaamheidspromotor Urgenda eens dat de Nederlandse Staat moet zorgen voor 25 procent CO2-reductie in 2020 ten op zichte van 1990. Het is niet alleen Haags nieuws, het is wereldnieuws. De actie van Urgenda inspireert zowel de Belgen als de Australiërs, en velen daar tussenin. En Den Haag zelf? De regering tekent hoger beroep aan...

Het laatste lijkt een grote afknapper, zo halverwege 2015. Maar gaandeweg het tweede halfjaar gaat het er steeds meer op lijken dat de praktijk de fossiele denkers links en rechts inhaalt.

Dit is de eerste helft van mijn terugblik op 2015. Morgen: 2015, het jaar waarin fossiel echt oude energie werd

Urgenda-oprichtster Marjan Minnesma staat na de rechterlijke uitspraak over de duurzame plichten van de Staat de pers te woord. Beeld ANP
Urgenda-oprichtster Marjan Minnesma staat na de rechterlijke uitspraak over de duurzame plichten van de Staat de pers te woord.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden