2010: Hup, het konijnenhol in!

(Trouw)

Filmfestival Rotterdam besteedt speciale aandacht aan Centraal-Afrikaanse landen en aan Japan.

Een blik op de filmpremièrelijst van 2010 wijst op een stortvloed aan Amerikaanse en Europese producties in de bioscopen en filmtheaters. Voor andere (film)culturen moet je blijkbaar elders zijn. Op het tiendaagse Filmfestival van Rotterdam bijvoorbeeld, dat 27 januari opent met ’Paju’, een drama uit Zuid-Korea, dat al jaren een van de bloeiendste filmculturen herbergt.

Ook besteedt ’Rotterdam’ dit jaar speciale aandacht aan de Centraal-Afrikaanse landen en is er extra aandacht voor Japan met programma’s rond regisseurs Sai Yoichi (1949) en Yoshida Kiju (1933), respectievelijk samengesteld door de Britse en Nederlandse Japan-kenners Tony Rayns en Dick Stegewerns. De eerste titels die bekend zijn gemaakt in de competitie om de Tiger Awards beloven reizen naar de straten van naoorlogs Tblisi en het Chinchorro-rif aan de Mexicaans-Caribische kust.

Traditiegetrouw gaan er ook enige Nederlandse films in Rotterdam in première. Zo keert Sander Burger terug met ’Hunting & Zoon’, een psychologisch drama over de invloed van een zwangerschap op een jong stel dat hij na ’Olivier etc’ opnieuw samen schreef met hoofdrolspelers Dragan Bakema en Maria Kraakman.

Andere Nederlandse films die in 2010 in de bioscoop worden verwacht zijn onder meer ’The Brownian Movement’ van Nanouk Leopold waarin Dragan Bakema opnieuw in een huwelijkscrisis belandt, dit keer met de Duitse Sandra Hüller als tegenspeelster. En ook in ’Joy’ van Mijke de Jong duikt Bakema op, al spitst de film zich toe op een tienermeisje op zoek naar haar biologische moeder.

Carice van Houten zien we terug in ’De Gelukkige Huisvrouw’ en ’Repo Man’. En Mark de Cloe, Pieter Kramer en Robert-Jan Westdijk werken respectievelijk aan ’Shocking Blue’, ’Lang & Gelukkig’ en ’De Eetclub’, maar dan zitten we waarschijnlijk alweer in het najaar, bij het Nederlands Film Festival.

Vlug nog een greep uit het internationale aanbod: In januari treedt George Clooney twee keer aan, in ’The Men Who Stare at Goats’ en ’Up in the Air’, en in april keert hij nog een keer terug, om zijn stem te lenen aan de Roald Dahl-verfilming ’The Fantastic Mr. Fox’.

In februari volgt het langverwachte ’Shutter Island’ van Martin Scorsese waarin Leonardo DiCaprio achter een gevaarlijke moordenares aan moet. In ’The Lovely Bones’ buigt ’Lord of the Rings’-regisseur Peter Jackson zich over een vermoord meisje dat vanuit de hemel waakt over haar familie, én haar moordenaar.

Maart is gereserveerd voor twee films van Werner Herzog: ’Bad Lieutenant’ en ’My Son My Son What Have Ye Done’. De laatste baseerde Herzog op het ware verhaal van een acteur die zich zo identificeerde met zijn rol als Orestes in Sophocles’ ’Electra’ dat hij daadwerkelijk zijn moeder vermoordde.

In maart zien we de nieuwe Clint Eastwood: het biografische drama ’Invictus’ waarin Morgan Freeman in de huid kruipt van Nelson Mandela. En in Tim Burtons langverwachte Lewis Carroll-verfilming ’Alice in Wonderland 3D’ verschijnen Johnny Depp en Helena Bonham Carter in prachtige uitdossingen als The Mad Hatter en The Red Queen.

Dromen worden ook losgelaten door Spike Jonze, in de verfilming van Maurice Sendaks klassieke kinderboek ’Where the Wild Things Are’ waarin de kleine Max met de dieren praat. Met het wonderlijke hocus-pocusverhaal ’The Imaginarium of Dr. Parnassus’ verzon Terry Gilliam uiteindelijk een prachtige oplossing om na de dood van zijn hoofdrolspeler Heath Ledger diens rol verder te laten vertolken door Johnny Depp, Jude Law en Colin Farrell.

Er vinden wat moordzaken plaats, allicht, maar het ziet er met een nieuwe Roald Dahl, Lewis Carroll, Maurice Sendak, Terry Gilliam en Peter Jackson vooral naar uit dat het nieuwe filmjaar ruim baan biedt aan drôlerie en rêverie. Hup, het konijnenhol in!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden