2008 zonder angst voor de ander (opinie)

De advertentie van Doekle Terpstra en zijn initiatiefgroep, gisteren op de voorpagina, heeft veel reacties opgeroepen.

Het initiatief ’benoemen en bouwen’ spreekt ons als minderheden zeer aan. Ook wij sluiten ons aan bij de gedachte om problemen aan te pakken, te benoemen en vervolgens over te gaan tot het bouwen aan een waardige en tolerante samenleving.

In het nieuwe jaar dat voor ons ligt willen we op een prettige en waardige manier met elkaar leven. Als geen ander weten wij als vertegenwoordigers van verschillende minderheden hoe het is om keer op keer in de hoek gezet te worden. Ook zien we dat er mensen zijn die angst hebben voor de ander vanwege zijn of haar afkomst, sekse, religie of seksuele geaardheid.

Die angst moet weggenomen worden. En dat kan door juist te laten zien wat er wel goed gaat in de samenleving. Voorbeelden daarvan zijn in alle sectoren te zien. Het is aan ons als individuen, groepen, organisaties en verenigingen om die vele goede voorbeelden te tonen.

Tegelijkertijd is het ook aan ons om dat wat niet goed gaat aan te pakken. Daarom zullen er intern in de verschillende gemeenschappen harde noten gekraakt moeten worden. We zullen meer dan voorheen de jongeren die voor overlast zorgen, moeten aanspreken. Niet alleen de jongeren maar ook hun ouders en familie zullen hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Het nemen van verantwoordelijkheid geldt voor alle sectoren. Een voorbeeld is het tegengaan van discriminatie op de arbeidsmarkt en in het uitgaansleven.

Etnische minderheden hebben de plicht om ook op te komen voor andere minderheden: joden, moslims, andersdenkenden. Samen staan we sterk tegen vormen van extremisme. Die is ook tegen verloedering en intolerantie.

In 2008 zullen we meer naar elkaar toe moeten groeien. We doen dan ook een oproep aan de initiatiefnemers van www.benoemenenbouwen.nl om vooral gezamenlijk op te trekken. Laten we met z’n allen de geschiedenis van Nederland gezamenlijk hoog houden. Daarbij zullen we moeten beginnen met oog te hebben voor elkaars opvattingen en gewoonten.

Fouad Sidali Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland

Mohamed Said Al-Toraihi Overkoepelende Shiitische Vereniging

Yusuf Altuntas en Driss Boujoufi Contactorgaan Moslims en Overheid

Yahia Bouyafa Contact Groep Islam

Fikri Demirtas Stichting Islamitisch Centrum Nederland

Mohamed Echarrouti Unie van Marokkaanse Moslimorganisaties In Nederland

Oner Hamurcu Milli Gorus Noord-Nederland

Abdelmajid Khairoun Nederlandse Moslim Raad

R. M. Kasiem World Islamic Mission Nederland

Mohamed Rabbae ’Eén land, éen samenleving’

Ahmet Taskan HOGIAF Federatie van Turkse Ondernemers in Nederland

Ayhan Tonca Turkse Islamitische Federatie

Arif Yakisir Islamitische Stichting Nederland

Mehmet Yaramis Nederlandse Islamitische Federatie

Aissa Zanzen Raad van Marokkaanse Moskeeën

Mohamed Sini ’Islam & Burgerschap’

Slecht begin

Erg jammer dat Trouw op 2 januari nog wel haar voorpagina leende voor de betweterij van Doekle Terpstra c.s. De morele verontwaardiging die hij in de kolommen van deze krant geëtaleerd heeft, gaat gepaard met een vorm van zelfverheffing en anderen de les lezen. Een onaangename ervaring om aan het begin van het jaar zo ’bepreekt’ te worden. En een duidelijke onderschatting van de lezer, die zelf nog redelijk kan nadenken en geen behoefte heeft aan de belerende vinger van Terpstra en zijn initiatiefgroep.

E. van der Veer Kampen

Helemaal mee eens

Ik ben het met de oproep ’Benoemen en Bouwen’ eens. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 is onze samenleving geconfronteerd met negatieve aspecten van integratie en de islam. Die berichten kleuren het beeld van de multiculturele samenleving zwart. Politici en opiniemakers brengen te weinig nuance aan in de beeldvorming. De WRR omschreef dat als ’sjabloondenken’, waardoor de tegenstellingen op scherp gezet worden. Recent voorbeeld is het plan van Wilders een film te maken waarin hij de islam als fascistische religie aan de kaak stelt.

Volgens Terpstra misbruikt Wilders het vrije woord als alibi om bevolkingsgroepen tegen elkaar op te hitsen en tegenstellingen te vergroten.

Ik ben blij met Terpstra’s stellingname. Het speelveld mag niet langer geterroriseerd worden door enkele schreeuwlelijken.

Ugur Pekdemir voorzitter Tannet (Turks Academisch Netwerk)

Wat is mis met Trouw-lezer?

De hele voorpagina van Trouw van gisteren besloeg de oproep ’Benoemen en Bouwen’. Heel pagina 2 was een advertentie met dezelfde strekking. In geen enkele andere krant van die dag was een advertentie van dezelfde initiatiefgroep geplaatst, zelfs geen kleintje. Op de namenlijst van de initiatiefgroep staan heel wat topinkomens, en op 3 december schreef Trouw al dat de actie van Doekle Terpstra ’onverwacht veel steun’ kreeg.

Aan financiële steun dus geen gebrek. Waarom staat deze oproep dan alleen in Trouw? Zijn Trouwlezers zoveel intoleranter? Of vonden andere kranten deze oproep, voor meer respect voor mensen die hun leven sterk laten leiden door een religie die zelf niet overloopt van respect, te beperkt, omdat respect uit allochtone hoek voor bijvoorbeeld vrouwen, homoseksuelen, joden, niet-gelovige, niet wordt gevraagd?

M. van Uchelen Overveen

Trots op Trouw

Ik ben trots op Trouw dat op de eerste verschijningsdag van 2008 op de meest prominente plek in de krant ruimte biedt aan de boodschap van de Initiatiefgroep Benoemen en Bouwen. Met het manifest voor een tolerante samenleving is geen betere start van het nieuwe jaar denkbaar. Ik roep de lezers van Trouw op hun handtekening te plaatsen op de website van de initiatiefgroep.

Teleurgesteld ben ik dat mijn partij, het CDA, nog ontbreekt op de gepubliceerde lijst van initiatiefnemers. Ik roep het landelijk CDA-bestuur op om deel te nemen aan dit belangwekkende initiatief. Samen maken we een betere samenleving.

Dammis de Geus Zoetermeer, oud-bestuurder CNV Publieke Zaak en bestuurslid van CDA-afdeling Zoetermeer

Advertentietekst, commentaar en meer reacties op www.trouw.nl/terpstra

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden