200 tbs'ers moeten straks misschien vrijgelaten worden

Beeld ANP

Ongeveer 200 tbs-patiënten kunnen binnenkort op vrije voeten komen door een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Omdat ze niet zijn veroordeeld voor geweld, kunnen ze maximaal 4 jaar tbs opgelegd krijgen. Daarna moeten ze worden vrijgelaten.

Dat zeggen tbs-advocaat Job Knoester en de vroegere directeur van een tbs-kliniek Jos Poelmann donderdag in het EO-programma De Vijfde Dag. Knoester sluit niet uit dat ook tbs'ers die veroordeeld zijn voor een zwaar misdrijf onverwachts zullen terugkeren in de samenleving.

De rechtbank in Utrecht bepaalde maandag dat een 42-jarige vrouw met tbs moet vrijkomen. Ze had mensen bedreigd met een gaspistool, maar geweld komt niet voor in haar vonnis. Het Openbaar Ministerie is tegen de vrijlating in beroep gegaan.

PVV wil debat over mogelijk vrijlaten tbs'ers

De PVV wil een debat met staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) over de uitspraak van een tbs-advocaat en een oud-directeur van een tbs-kliniek in het EO-programma De Vijfde Dag. De PVV vreest dat vrijlating van tbs'ers de veiligheid in de samenleving ernstig in gevaar zal brengen.

Afgelopen maandag werd de tbs van een 42-jarige vrouw door de rechtbank in Utrecht opgeheven op grond van een recente uitspraak van het hof. Daarin staat dat tbs maar maximaal 4 jaar mag duren als iemand niet uitdrukkelijk is veroordeeld voor een geweldsdelict. Het OM ging in hoger beroep tegen de uitspraak, waardoor de vrouw niet vrij komt totdat het gerechtshof een uitspraak in haar zaak heeft gedaan.

Als een tbs'er moet worden vrijgelaten, zijn er andere manieren om hem of haar van de straat te houden, benadrukt het OM. Mensen die een psychische stoornis hebben en een gevaar voor zichzelf of anderen vormen, kunnen gedwongen worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Een woordvoerder van Teeven stelde donderdag dat het ministerie zich bewust is van de mogelijke problematiek. Al enige tijd onderzoekt het ministerie met de Raad voor de Rechtspraak om hoeveel gevallen het zou kunnen gaan. Resultaten daarvan worden in januari verwacht. In het onderzoek moeten alle rechtszaken tegen het licht worden gehouden waarin een rechter bij een verlenging van tbs mogelijk onvoldoende expliciet heeft gemotiveerd waarom hij de verlenging toekende.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden