20 februari / De houtknotszwam groeit in groepen op loofhoutstronken
en is daar het hele jaar door gewoon. De kurkachtige en houtige hoedanigheid heeft de zwam gemeen met de zwart met witte geweizwam, die tot hetzelfde geslacht behoort. De houtknotszwam wordt meestal niet hoger dan vijf centimeter, maar kan veel groter worden. De bijna kogelronde, knotsvormige of ook wel vingervormige zwam (daarom heet hij ook wel dodemanshand of dodemansvingers) maakt een opgezwollen indruk en is van buiten zwart en van binnen wit.
* Dit weekeinde vlogen dwergvleermuizen op jacht naar vroege insecten rond in een Amsterdamse binnentuin. Wel heel vroeg dit jaar.
De eerste gele kornoelje opende al een paar weken geleden zijn pietepeuterige gele bloempjes, die in ronde bolvormige trosjes aan de takken zitten. Nu staan al heel veel struiken in volle bloei. Ook het klein hoefblad toont nu langs wegen en op braakliggende grond massaal zijn goudgele zonnetjes. Het is nog te vroeg voor insekten om op bezoek te komen, maar het klein hoefblad bloeit nog lang door, tot minstens eind maart, als veel vliegen en wilde bijen wakker zijn geworden. Voor een lezer die wil weten waar hij moet zoeken naar bloeiend klein hoefblad: deze composiet groeit overal waar de bodem bestaat uit kalkrijke klei. Je vindt het tot midden in de stad op onbebouwde plaatsen, zelfs wel tussen straatstenen. De goudgele ’paardebloemen’ trekken door hun kleur al zo de aandacht dat een nadere omschrijving overbodig is.