20.000 mijlen onder zee Toneelgroep De Appel

jeugdtheater

**

Op het toneel lopen de crew en reporters van het tv-programma 'Nu Actueel' nerveus heen en weer. Ze doen verslag van het nieuws dat er een gigantisch zeemonster is gesignaleerd. De verslaggever ter plekke laat beelden zien van een mensenmassa die in paniek wegrent van het strand. De voorstelling '20.000 mijlen onder zee' is een bewerking van het beroemde boek van Jules Verne over de mysterieuze duikboot van kapitein Nemo. De jonge regisseur Annechien de Vocht heeft het voor Toneelgroep De Appel vertaald naar reality-tv, in de sfeer van 'Expeditie Robinson'. Dat geeft een actuele draai aan het negentiende-eeuwse avontuur maar de verbeeldingskracht van Vernes krijgt in die realistische setting nog maar weinig ruimte.

In de tv-studio vertellen deskundigen dat het zeemonster een narwal is, een walvis met een enorme slagtand. Om de zaak nader te onderzoeken gaan de nuffige professor Annorax, zijn assistent Koenraad en de stoere walvisjaagster Ned aan boord van een expeditieschip. Als het schip in aanvaring komt met het zeemonster, dat een metalen duikboot blijkt te zijn, kan het avontuur echt beginnen. Jules Verne was zijn tijd ver vooruit en het verhaal is te zien als ouderwetse sciencefiction. De retro-vormgeving van de duikboot sluit daar mooi bij aan, met bemanningsleden die in hun zwart leren pakken op motorrijders lijken en naar grote computerschermen turen.

Toch krijgt de verbeelding te weinig vleugels. De drie helden zitten gevangen en dat blijft een beetje statisch. Ze maken ruzie of zijn verliefd en tussendoor is er videocontact met de kijkers thuis. Hun huis-tuin- en-keuken strubbelingen krijgen meer aandacht dan de spannende wereld boven en onder zee. De achtervolging door inboorlingen, het bezoek aan de parelbanken van Ceylon en de ontdekking van het legendarische Atlantis komen er in het videonieuws bekaaid vanaf.

De speelstijl van de ijdele tv-reporters, die steeds hun haar goed doen en interessant in de camera kijken, is grappig. De personages in het verhaal blijven te veel typetjes met hun grappen over hotdogs van walvispiemel en hamburgers van dolfijnenkont. De cast bestaat uit goede acteurs (Marguerite de Brauw, Bart van den Donker, Lore Dijkman, Bob Schwarze, Iwan Waldhain en Jessie Wilms) die te kinderlijk spelen en daardoor aan kracht verliezen.

Actueel is de ideologie van kapitein Nemo die een doorgedraaide milieuactivist is. Hij verdwijnt met schip en al in een gevaarlijke maalstroom. De helden keren weer terug in de tv-studio en als de verliefde Koenraad en Ned elkaar dan eindelijk zoenen, slaken de kinderen een diepe zucht. Maar het is jammer dat de voorstelling het niveau van reality-tv niet echt overstijgt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden