20.000 euro voor een plek op je favoriete school

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Een kind dat is uitgeloot voor zijn favoriete school? Amsterdamse ouders laten het er niet bij zitten. Op het forum van Stichting Vrije School Keuze Amsterdam (VSA) plaatsen ouders talloze oproepjes om hun kroost alsnog op de school van hun keuze te krijgen. "Dit vliegt gierend uit de bocht", zegt moeder en advocate Esther Sprenkeling. De gemeente grijpt in en neemt de coördinatie van het lotingsysteem over.

Amber Dujardin

In Amsterdam vallen jaarlijks honderden teleurgestelde achtstegroepers buiten de boot. Om het lotingsleed te beperken experimenteert de stad dit jaar met een Nobelprijswinnend rekenmodel. Andere grote steden waar geloot wordt voor middelbare scholen volgen dit experiment met interesse.

Gemeente grijpt in
Maar de onvrede over de eerste resultaten is groot. Tientallen scholieren blijken zelfs vergeten te zijn in het lotingsysteem. De Amsterdams wethouder Simone Kukenheim (onderwijs) heeft geen vertrouwen meer in de schoolbesturen om de problemen rondom het matchingsysteem op te lossen.

Daarom neemt de gemeente de coördinatie over van de koepel van schoolbesturen, de Osvo. "We zorgen dat ouders van schrijnende gevallen allemaal een behoorlijk gesprek krijgen. Voor zo'n honderd kinderen moet er een goede oplossing komen", zei Kukenheim vanmiddag in de gemeenteraad. De Osvo was niet bereikbaar voor commentaar.

Vijfde keuze
Ouder Sprenkeling plaatste zelf ook een ruiloproep op het forum. Haar dochter werd uitgeloot voor het Geert Groote College en kwam terecht bij haar vijfde keuze, het Gerrit van der Veen. "Dat was een dag huilen, maar het is geen ramp", aldus Sprenkeling. "Wij laten het zo. Maar ik ga door voor de andere kinderen die buiten de boot zijn gevallen. Sommigen komen terecht op een school waarvoor ze 18 kilometer moeten fietsen en niemand kennen. Dat is schokkend vervelend."

Kort geding
Sprenkeling spant een kort geding aan tegen scholenkoepel Osvo omdat ruilen in het nieuwe matchingsysteem verboden is. Tot wanhoop van veel ouders, zo blijkt uit de talloze ruilverzoekjes op het forum van VSA. Een ouder biedt zelfs 20.000 euro voor een plek op het Barlaeus, in ruil voor het 4e Gymnasium.

"Dat is natuurlijk niet de bedoeling", zegt Sprenkeling. "Maar ouders zijn in paniek en proberen het toch. Een privéschool kost al snel 50.000 euro, zal zo'n ouder denken. Dan is hij met 20.000 euro goedkoper uit."

Nieuw systeem
Bij het nieuwe systeem schrijven leerlingen zich niet in bij één favoriete school, maar maken ze een ranglijst. Via een algoritme plaatst een computer de leerlingen, wat ze de meeste kans zou geven om op de school van hun keuze terecht te komen. De kans om in je top-3 te belanden wisselt, maar liep volgens een studie uit 2013 voor Amsterdamse vwo-scholen op tot 99 procent.

Toch komt bij de eerste proef nog altijd vijf procent - zo'n 375 leerlingen - terecht op een school die niet in hun top-3 stond en gaat 26 procent van de leerlingen niet naar de school van hun eerste keuze. De VSA maakt zich zorgen. 'Het nieuwe lotingsysteem geeft een andere verdeling van de pijn, maar niet minder pijn', zo valt te lezen op de website. 'Het aanbod (van scholen - red.) is nagenoeg hetzelfde als vorig jaar, met opnieuw een groeiend aantal leerlingen.'

Ruilen
Scholenkoepel Osvo moet daarom de mogelijkheid bieden om onderling te ruilen, vindt Sprenkeling. En anders moeten scholen maar extra plekken creëren. "In het huidige systeem kunnen kinderen terechtkomen op elkaars eerste plek. Dan belandt Pietje in de sportklas van het Nicolaaslyceum, en komt Jantje op een muziekschool terecht. Dat kun je ouders niet uitleggen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden