2 maart / Een merkwaardig gevormde schelp is de arkschelp,

een gaaf bewaard gebleven fossiel van het Scaldisien, een formatie uit het Plioceen van de Schelde, dat zes miljoen jaar geleden over de aarde heerste.

door Henk van Halm

Een iets warmere tijd dan tegenwoordig, want onder de fossielen bevinden zich veel soorten die tegenwoordig de Middellandse Zee en de Atlantische kusten ten zuiden van Bretagne bewonen. De buikige kleppen van de arkschelp (Arca barbata) zijn asymmetrisch, met straalsgewijs lopende ribben, bij het levende dier bedekt door een bruine opperhuid met grof haar aan de achterzijde.

* De grauwe populier is een veel aangeplante kruising tussen de esp en witte abeel. Van de populieren is hij de eerste bloeier, nu getooid met lange, grijswollige meeldraadkatjes vol purperrode helmknoppen.

* Uit onderzoek vanaf 1998 van SOVON en Alterra naar de belagers van eieren en jongen van weidevogels bij het Friese Tijnje bleken de voornaamste eierdieven kraaien, buizerds, bruine kiekendieven, vossen, egels en hermelijnen. Ook werd een hond op eierroof betrapt.

Een onderzoeker vond eens de resten van tien procent van de kuikens terug in een reigerkolonie en bij een hermelijnenburcht een hele verzameling pootjes. Eters waren bovendien buizerds en ooievaars. Jagers gaven graag en snel de schuld aan de vos, volgens de onderzoekers een voorbarige conclusie. Ook denken zij dat predatie wellicht even vaak de doodsoorzaak van kuikens is als agrarische werkzaamheden, lange tijd als hoofdschuldige aangewezen door natuurbeschermers. De onderzoekers zijn nu bezig de resultaten te analyseren om te weten te komen wie vooral predatie plegen. Vos of ooievaar?

Op www.trouw.nl/groen staan eerdere afleveringen van het natuurdagboek en kun je vragen stellen over de inheemse natuur, niet over tuin- of kamerplanten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden