19 maart / Een witte bol als schild voor de rups

Harsbuilen vind je op de twijgen van dennen, waarin een roodbruine rups een gang heeft uitgebeten tussen schors en hout.

De den reageert op de aantasting met overvloedige afscheiding van hars. De hars droogt op als een witte bol vol barsten en beschermt de rups tegen insecteneters.

De rups verpopt zich in de harsbuil, als hij er twee winters in heeft doorgebracht en niet geparasiteerd is door een sluipwesp. De vlinder is een onopvallende grauwbruine mot.

* Ik zag in een tuin de bloemen van blauwe anemoon en blauwe druifjes. Op natte plekken in bossen en weilanden zijn de eerste bloeiende pinksterbloemen te vinden. De eerste wilgen staan in bloei. Ik zag de gele poederdonsjes van mannelijke bomen tegen het grijs van een opkomende regenbui in Zuidelijk Flevoland. De bloeiende wilgen krioelden van de zojuist uit de winterslaap ontwaakte insecten: kleine vossen en dagpauwogen, graafbijtjes en honingbijen en allerlei vliegen en hommels. Daardoor kreeg je een goed idee van de insectenfauna van het voorjaar in de streek.

Op de hangende rozerode trosjes van de rode ribes komen bijen en hommels af. Omdat de sterhyacintjes blauw stuifmeel hebben, brengen de honingbijen niet alleen nectar, maar ook blauwe stuifmeelklompjes aan hun achterpoten naar de bijenkast.

De ransuil kiest voor haar eieren een kraaienest dat zonder meer bezet wordt. De rechtmatige eigenaars krijgen tegenover de zwaar bewapende uil geen kans hun nest te heroveren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden