19 Herman Wijffels

Adviseur (1942)

Hoewel Herman Wijffels dit jaar vooral bezig is geweest om de banken te adviseren vanuit de Commissie-Wijffels, is hij nog net niet uit de top-20 gezakt. De voormalig topman van de Rabobank houdt zich namelijk nog wel degelijk bezig met de duurzame gemoedstoestand van Nederland. Zo tekent hij in juni 2013 samen met 54 andere hoogleraren het manifest tegen het boren naar schaliegas en zet hij hoog in op innovatie als het gaat om de aanpak van de economische crisis.

Begin september liep zijn termijn als co-voorzitter bij de Worldconnectors af. Binnen deze club van opiniemakers die een betere wereld najagen maakte Wijffels zich hard voor voedselzekerheid en een groenere economie. Het is de taak aan zijn opvolger, Alexander Rinnooy Kan, om het project 'Ombudspersoon voor de Toekomstige Generaties' voort te zetten.

Wijffels is ook hoogleraar 'Duurzaamheid en Maatschappelijke verandering' aan de Universiteit Utrecht. In een college in maart van dit jaar wees hij op de overshoot op de planeet. Dat wil zeggen dat consumenten jaarlijks meer grondstoffen gebruiken dan er beschikbaar zijn. De dag waarop de overshoot wordt bereikt valt elk jaar eerder. Dit jaar viel die dag op 22 augustus.

Wijffels doet een oproep voor een lesprogramma over duurzaam leiderschap. Iets wat volgens hem hard nodig is in de 'wegwerpeconomie' waar we nu in leven. Voorheen was de CDA'er onder andere Ser-voorzitter, bewindsman bij de Wereldbank, kabinetsformateur en samen met Han Noten verkenner voor 'De nieuwe vakbeweging' van vakbond FNV.

(8)

¿

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden