19 februari 2007 / Lima lima

Lima lima, een fossiele schelp uit de Zanden van Oorderen,werd gevonden bij het uitgraven van de Antwerpse haven, samen met duizenden kleppen van nog steeds in de noordelijke Atlantische Oceaan en de Noordzee voorkomende schelpdieren zoals de noordkromp, de gewone kokkel, de eetbare oester, de gewone mossel, de ovale zonneschelp (Gari fervensis), het parelmoerneutje (Nucula nucleus), de afgeknotte gaper en de otterschelp (Lutraria lutraria).

Tegelijk met een groot aantal fossielen, waarvan de korfschelp Corbula gibba en de ovale venusschelp Timoclea ovata nog talrijk voorkomen in de Eemtijd, 130.000 tot 110.000 jaar geleden, die iets warmer was dan het nu is. Lima lima leeft nog steeds in de Middellandse Zee. Het is een zeldzame soort die lijkt op de bekende Shell-schelp, maar de oortjes zijn weinig ontwikkeld.

* Uit onderzoek was bekend dat de kerkuil meer spitsmuizen eet dan andere uilesoorten. Dit werd afgelopen zomer bevestigd bij onderzoek nabij IJsselstein, In tachtig braakballen van een kerkuil zaten resten van 37 bosspitsmuizen, 12 huisspitsmuizen, 3 rosse woelmuizen, 2 woelratten, 95 veldmuizen, 1 bruine rat en 1 meikever. In de vijftien van een bosuilenpaartje verzamelde braakballen op dezelfde locatie zaten overblijfselen van 6 bosspitsmuizen en 34 veldmuizen. Vermoed wordt dat de spitsmuizen door andere uilesoorten niet lekker worden gevonden. Bosuilen vangen ook relatief veel andere prooidieren zoals vogels, maar kennelijk was op deze locatie meer aanbod aan spits- en woel- dan aan ware, onder andere huismuizen. Alleen de bruine rat hoort bij de ware muizen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden