19 duizend kilo afval opgeruimd op de stranden

Vrijwilligers maken met Stichting De Noordzee de Nederlandse Noordzeekust schoon. Beeld anp
Vrijwilligers maken met Stichting De Noordzee de Nederlandse Noordzeekust schoon.Beeld anp

De jaarlijkse schoonmaakactie op de Noordzeekust heeft dit keer ruim 19 duizend kilo afval opgeleverd. De rommel werd in twee weken tijd verzameld door zo'n 2300 deelnemers, meldde Stichting De Noordzee vandaag.

De vrijwilligers hebben met de actie zo'n 350 kilometer kust schoongemaakt. De meeste troep is afkomstig uit de maritieme sector, maar er zijn ook opvallende vondsten gedaan, aldus de stichting. Zo stuitten de vrijwilligers op flessenpost uit Engeland, een wc-bril, een koeienhuid, een Zwitsers zakmes, een bh en een wervel van een volwassen bruinvis.

De totale hoeveelheid verwijderd afval van de Boskalis Beach Cleanup Tour is aanzienlijk hoger dan tijdens de editie van vorig jaar, toen de 'vangst' op 11.555 kilo uitkwam. Hierbij spelen vooral de weersomstandigheden een rol, want uit een onlangs gepubliceerd rapport van de stichting blijkt dat de hoeveelheid rommel in zee gelijk blijft.

57 duizend kilo
"Vrijwel iedereen is het erover eens dat afval niet op het strand en in zee thuishoort. We moeten deze gedachte alleen nog verder weten om te zetten in verandering van gedrag zodat dit soort opruimacties in de toekomst hopelijk niet meer nodig zijn'', zei directeur Floris van Hest van de Stichting De Noordzee al een aantal dagen terug.

De schoonmaakactie is dit jaar voor de vierde keer gehouden. Sinds de eerste editie in 2013 is er in totaal meer dan 57 duizend kilo afval van de Nederlandse stranden gehaald, aldus Stichting de Noordzee.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden