19 december / Tepelgallen worden verwekt door een vlieg

Tepelgallen op de foto van Trouw-lezer Leeuw zijn niet zeldzaam, maar je vindt ze alleen op de platte tonderzwam (Ganoderma applanatum).

Aan de onderkant van de paddestoelhoed, waar de buisjes zitten, bevinden zich tot ongeveer een centmeter lange, tonvormige gallen van een kurkachtige hoedanigheid, met aan de onderzijde een een tot drie millimeter wijde opening. Ze worden verwekt door de breedvoetvlieg Agathomyia wankowiczi. Breedvoetvlieg geheten, omdat een lid van de voet aan de betrekkelijk korte, dikke poten zijdelings is afgeplat.

Breedvoetvliegen voeden zich met honingdauw en zijn te vinden op de bladeren van allerlei bomen en struiken in bosachtige gebieden.

Bij uitzondering komen de gallen ook voor op de bovenkant van de hoed. In elke gal zit een made, die bijna even groot is als de gal. De made maakt met zijn sterke mondhaken de schimmeldraden, die de binnenwand van de gal bekleden, open en zuigt de inhoud op. De made verpopt zich buiten de gal in de grond.

Wandelen wordt wat beperkt door de korte daglengte. Ga er dus vroeg op uit en trek vooral warm schoeisel aan, want de vijand van wandelaars in deze tijd zijn koude voeten. In de bossen zijn nog wel wat paddestoelsoorten te vinden, vooral houtzwammen die door hun houtige structuur winterbestendig zijn. In de duinen zijn het vooral de vogels die de aandacht trekken. Neem daarom een goede kijker mee. Vergeet niet dat u ook gewoon in een stadspark een prettige kerstwandeling kunt maken. Er zijn nu vaak veel meer zangvogels dan in het bos van dichtbij te zien. Zelfs ontmoetingen met spechten en ransuilen behoren tot de mogelijkheden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden