1800 sutelders van het Friese boek

Elk jaar organiseert Stichting It Fryske Boek de 'Sutelaksje'. De ventactie is een begrip in Friesland. Ruim 1800 vrijwilligers verkopen in zes weken tijd tegen de 30000 boeken door ouderwets ventend van deur tot deur te gaan.

OUWSTERHAULE - Elk jaar als de herfst valt, halen Friese vrijwilligers de kruiwagen van stal, laden hem vol Friestalige boeken en trekken ermee langs de deuren. Dit jaar voor de 33ste keer.

Vooral kinderboeken zijn populair, weet mevrouw Idzinga-de Jong, die in het dorpje Ouwsterhaule bij Joure de actie coördineert. Vanuit een oude bibliotheekbus worden romans, ferhalen, berneboeken (kinderboeken) en dichtwurk gedistribueerd. Van de Shakespeare-vertaling 'Kening Lear' tot de klassieker 'Rûpke Noaitgenôch' (Rupsje Nooitgenoeg).

Na een kop koffie en wat gekeuvel laden twaalf vrouwen en één man drie kruiwagens met kisten boeken, bestellijsten en een paar cd's. De rest bedient de afgelegen boerderijen met de auto. ,,Je staat er versteld van hoeveel er verkocht wordt. En de sutelders (venters) vinden het allemaal prachtig'', zegt Idzinga. Uitgeverijen werken mee, kranten bespreken de boeken, scholen krijgen aanbiedingen en boekhandels profiteren van de aandacht voor het Friestalige boek, zegt Wieke de Haan van It Fryske Boek. En 1800 vrijwilligers, waar maak je dat nog mee?

Het is ook vooral voor de gezelligheid dat Alie Piersma en Mieke Bijker op stap gaan. En voor het Fries natuurlijk. Een buurvrouw doet met een Privé onder de arm open. Maar zij laat zich niet vermurwen. Vreemd, vindt Piersma, ze kennen elkaar immers. Toch is het goed dat ze weigert, want de kunst van het venten is overtuigen, niet opdringen.

,,Als iemand niet wil, moet 'ie dat kunnen zeggen'', vindt Bijker. ,,Aan de andere kant denk ik soms: ach, wat flauw'', reageert Piersma. ,,Iedereen loopt hier in het dorp voor een vereniging. Ik koop altijd wat. En heeft niet iedereen wel eens een cadeau nodig?'' Ze moeten er even inkomen, maar daarna begint het te lopen. Twee zakagenda's hier, een roman daar, en als de deur dicht blijft gooien ze een bestellijst in de bus.

Mevrouw Wiegers, die aan de Veldstraweg bezocht wordt door Antje Oenema en Ienskje van der Weg, laat haar oog vallen op 'Stip syn aventoereboek', een boek dat ze haar twee kleinkinderen (3 en 5) voor Sinterklaas geeft. Omdat ze meer dan negen euro besteedt, krijgt ze voor drie euro het actieboek 'De poes mei de lange sturt' erbij. ,,Het Fries moet gepromoot worden'', vindt Wiegers. ,,Het is gemakkelijk hoor, dat ze zich in meerdere talen kunnen uitdrukken, je moet niet te stevig vasthouden aan één taal. Flexibel zijn is belangrijk'', weet deze beppe, die zelf jaren in Colombia woonde. ,,De kleinkinderen wonen in een dorpje boven Sneek, waar hoe langer hoe meer import komt. Bovendien krijgen ze op school Fries, daar kunnen ze deze boekjes mooi bij gebruiken.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden