'18 minuten beperkt je tot de kern'

Experts die 18 minuten praten over hun absolute passie. Het Amerikaanse TED (Technologie, Entertainment, Design) heeft een haast mythische reputatie. Na Amsterdam krijgt morgen ook Eindhoven een eigen versie van deze conferentie: TEDxBrainport. Joep Brouwers, adjunct-directeur van Brainport Development, legt uit.

1 Wat verwacht u van de sprekers?
"Dat ze gepassioneerd vertellen over wat hen persoonlijk raakt. Het thema is 'Enlighten your brain', dus alles heeft op de een of andere manier met de hersenen te maken. Maar we laten sprekers vrij in hun keuze. Hoogleraar biotechnologie Bert Meijer vertelt bijvoorbeeld over waarom we geen leven kunnen maken. We hebben ook architect John Körmeling, die het Holland-paviljoen op de wereldtentoonstelling in Sjanghai maakte. Het is tamelijk breed."

2 Wat als iemand een heel saaie passie heeft?
"Ook saaie onderwerpen zijn interessant als iemand er bevlogen over praat. De Nederlandse hoogleraar Louise Fresco sprak op TED in Amerika bijvoorbeeld over brood. En dat deed ze terwijl ze een brood bakte! Wij hebben iemand van Philips, die heel gepassioneerd is over licht. Hij spreekt over de 'bevrijding van licht': in de toekomst kan alles licht geven. Bijvoorbeeld een bureau, of een wand. Hij heeft daar enorme visioenen over."

3 Waarom krijgt iedere spreker 18 minuten?
"Dit is ongeveer de spanningsboog die mensen kunnen opbrengen. Maar waarom precies die 18? Misschien dat het oorspronkelijk 15 was, maar dat het niet erg was als iemand drie minuten uitliep. Zo'n beperking dwingt sprekers tot de kern door te dringen. Ze hebben anders de neiging enorm uit te wijden over wat hen boeit. In plaats van tien voorbeelden kun je ook de drie sterkste noemen.

We hebben via het Eindhovens Dagblad mensen opgeroepen voor nog kortere optredens. Een meisje komt een lied zingen over de netwerksite Facebook. Zo zorgen we voor variatie."

4 Waarom heeft Eindhoven een TED nodig?
"Deze regio, de Brainport van Nederland, heeft voldoende verhalen die het verdienen om gehoord te worden. Veel van wat zich hier afspeelt is onbekend. Het beeldscherm van de iPhone komt bijvoorbeeld hiervandaan. De dvd en cd zijn uitgevonden op duizend meter van waar ik nu zit.

Een onderliggend doel is Brainport Eindhoven bekender maken. We hebben veel hoogopgeleide krachten nodig, meer dan de technische universiteiten in Nederland kunnen leveren. We moeten concurreren met steden als Cambridge en München."

5 Kan TEDxBrainport het illustere voorbeeld evenaren?
"Evenaren is moeilijk. Als ik een mailtje naar Bill Clinton stuur, zal hij waarschijnlijk niet komen. Maar bijna iedereen die we wel gevraagd hebben, heeft 'ja' gezegd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden