18 miljoen extra voor 'een andere cultuurbeleving'

Minister Jet Bussemaker.Beeld anp

Na jaren van harde bezuinigingen kan de culturele sector de broekriem weer een gaatje losser doen. Minister Jet Bussemaker (Cultuur) maakt jaarlijks 18 miljoen euro vrij voor vernieuwing, samenwerking en jong talent, laat ze vandaag weten in een brief aan de Tweede Kamer. Hierdoor kunnen met sluiting bedreigde musea als het Tropenmuseum, Slot Loevestein en Rijksmuseum Twenthe de deuren openhouden.

Met het extra geld wil de minister dat kunstenaars en culturele instellingen inspelen op 'veranderingen die gaande zijn in Nederland', een diverser publiek en een 'andere cultuurbeleving', waarmee ze volgens haar woordvoerder doelt op het toenemende gebruik van sociale media rondom culturele evenementen.

Nieuwe wegen
In haar brief schetst Bussemaker de uitgangspunten voor het cultuurbeleid in de periode 2017-2020. Met het extra geld komt de begroting voor cultuur uit op 373 miljoen per jaar. "Het is belangrijk dat culturele instellingen nieuwe wegen inslaan", zei ze vandaag tijdens de presentatie van haar plannen in de Metaal Kathedraal, een broedplaats voor kunstenaars in Utrecht. "De ene instelling kiest voor een sterk internationaal karakter, de andere trekt de wijken in. Cultuur heeft een eigen waarde die niet alleen te vatten is in termen van sociale en economische effecten, of verbindingen met andere terreinen. De artistieke kracht is altijd het vertrekpunt."

Cultuurbeleid moet niet ingezet worden om op de geestelijke gezondheidszorg te besparen of scores op de Citotoets omhoog te brengen, zei Bussemaker. "Zoals Gerrit Komrij in de jaren tachtig al zei: kunstenaars zijn zwanen, geen ezels die pakjes dragen."

Ook Cultuurfondsen krijgen er van de minister geld bij, zodat ze meer nieuwe initiatieven kunnen ondersteunen. Daarvan is 2,6 miljoen bestemd voor festivals. Ook komt er 5,5 miljoen extra beschikbaar voor het Tropenmuseum, waardoor het open kan blijven.

Interieur van het Tropenmuseum in Amsterdam. De overheid draaide in 2011 de subsidiekraan dicht, waardoor het museum dreigde te sluiten.Beeld anp

Flinke dreun
De culturele sector kreeg in 2011 een flinke dreun van staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD), die destijds een bezuiniging van 200 miljoen doorvoerde. Daarmee ging hij in tegen de Raad voor Cultuur, die 125 miljoen had geadviseerd. Bussemaker zegt met haar voorstel de adviezen van de Raad van Cultuur en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid wel grotendeels te volgen.

"Bij het aantreden van dit kabinet heeft Bussemaker direct duidelijk gemaakt dat de enorme bezuiniging van Zijlstra geen goed idee was", zegt politiek verslaggever Romana Abels. "Er zijn toen een aantal tijdelijke maatregelen genomen om het voortbestaan van bijvoorbeeld Slot Loevestein, het Rijksmuseum Twenthe en het Metropole Orkest te waarborgen. Inmiddels is er meer geld. Maar deze 18 miljoen van Bussemaker is nog geen 10 procent van wat er eerder is bespaard."

Metropole Orkest
Dankzij de herverdeling kan ook het Metropole Orkest blijven bestaan. "Dit voelt als een overwinning", zegt een woordvoerder van het muziekgezelschap. Het orkest won talloze prijzen in binnen- en buitenland, maar door de zware bezuinigingen in de afgelopen jaren had het gezelschap het erg moeilijk.

Bussemaker prees vandaag in Utrecht de 'ongekende veerkracht' waarmee instellingen omgaan met de veranderende samenleving. "Er worden wissels omgezet, soms na zeer moeilijke tijden vanwege de forse bezuinigingen van het vorige kabinet."

Coalitiepartner VVD constateert goedkeurend dat er meer ondernemerschap is gekomen. "Minister Bussemaker bouwt door aan een cultuurbeleid met meer aandacht voor ondernemerschap, voor het publiek en voor kwaliteit. Daar was aanvankelijk veel verzet tegen, maar die koudwatervrees is onnodig gebleken", zegt Michiel van Veen van de VVD. "Het publiek staat weer centraal in plaats van de subsidieverstrekkende ambtenaar."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden