18 maanden cel voor militair die gewonde Palestijn doodde

Sergeant Elor Azaria die vorig jaar maart een gewonde Palestijn doodschoot, aan het begin van de zitting lachend in de rechtbank als zijn moeder (L) zijn gezicht even onherkenbaar maakt. Beeld REUTERS

De Israëlische militair Elor Azaria die vorig jaar een gewonde Palestijnse aanvaller doodschoot is door een militaire rechtbank tot anderhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Het vonnis heeft tot grote verdeeldheid geleid in Israël.

De 20-jarige sergeant Azaria werd vorige maand door de krijgsraad al schuldig bevonden aan doodslag op de 21-jarige Abdul Fatah al-Sharif in het door Israël bezette Hebron. De rechter verwierp de verdediging van de sergeant die zei dat de Palestijn mogelijk een bomvest droeg en daardoor een bedreiging voor hem was.

De aanklager had drie tot vijf jaar geëist tegen Azaria, waar hij wegens doodslag maximaal 20 jaar cel had kunnen krijgen. Zijn advocaat bepleitte vrijspraak en gaat in beroep tegen het vonnis van doodslag.

Al-Sharif had in maart vorig jaar in Hebron, samen met een andere Palestijn, militairen van de Israëlische bezettingsmacht in Hebron met een mes aangevallen. De andere Palestijn werd meteen doodgeschoten, Al-Sharif lag gewond op de grond en kon zich niet meer verzetten.

Geen spijt

Sergeant Azaria zei tegen een andere Israëlische militair dat de Palestijn verdiende om te sterven en schoot hem daarop door het hoofd. Van het moment dat Azaria de schoten afvuurde zijn videobeelden gemaakt die de hele wereld over zijn gegaan. Voor de rechtbank toonde de militair geen spijt van zijn daad.

In Israël, waar militaire dienstplicht bestaat en jonge militairen op veel steun kunnen rekenen, leidde de schuldigverklaring door de krijgsraad en de strafmaat die vandaag volgde tot diepe verdeeldheid. Er kwam een fel debat op gang over de vraag onder welke omstandigheden militairen dodelijk geweld mogen gebruiken tegen aanvallers.

Het zusje (L) van de doodgeschoten Palestijn Abdul Fatah al-Sharif. Op de meegedragen foto in het midden staat het moment dat Elor Azaria zijn dodelijke schot afvuurde. Hij verdient het te sterven', zei Azaria tegen een collega even daarvoor, nadat Al-Sharif een militair had aangevallen met een mes. Beeld AFP

De vader van de doodgeschoten Palestijn noemde het vonnis ‘een grap’ en zei dat de Israëlische autoriteiten “ons in ons gezicht uitlachen”. Een woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit vond de uitspraak van de rechter te mild en zei dat “het bezettingsleger hiermee het groene licht krijgt voor de voortzetting van zijn misdaden”.

Discipline in het leger

Azaria's commandanten in het leger veroordeelden zijn misdaad. De uitspraak van de rechtbank wordt gezien als een overwinning voor legerofficieren die hameren op discipline in de Israëlische krijgsmacht en het hanteren van een gedragscode. 

Maar Azaria ontving ook veel steunbetuigingen in Israël, vooral uit ultrarechtse kringen. Premier Benjamin Netanyahu en verscheidene vooraanstaande politici drongen aan op clementie. Netanyahu zei een eventuele gratieverlening te zullen steunen.

In Hebron wonen naar schatting 200.000 Palestijnen. De stad is sinds juni 1967 door Israël bezet. De bezettingsmacht is relatief groot en actief om naar schatting achthonderd Joodse kolonisten in de oude stad te houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden