18 juli / Geen groene kunst

Ik moet iets ergs bekennen. Ik hou van landschap, je kunt er niet genoeg van hebben. Ik hou van kunst, al wordt die je soms wat te veel. Maar ik hou niet van landschapskunst. En zelfs niet van kunst in het landschap. Meestal. Er zijn gelukkige uitzonderingen.

Ik kwam er toevallig langs. Bij het Twentse Lonneker, een dorpje dat dapper weerstand blijft bieden aan een modern Rome – Enschede, dat grootsteeds land annexeert. Maandenlang lag daar in een wei naast een landgoed een uitvergroot stilleven: een biljart, van Anton Stortelder. Het was onderdeel van de Kunstroute Lonneker, een jaarlijks fietsevenement in het groen.

Dit werkte, bij iedereen. Bij landschaps- of kunstliefhebber, fietsliefhebber of zelfs nietsliefhebber. Geboeide blikken alom.

En na een argwanend begin negeerden de dieren het gewoon. Een enkele roek vond de keu lekker zitten.

Zelf vond ik vooral het uitgeholde blauwe krijtje aardig, dat je na enig zoeken ook nog vond, tussen de zuring. Achteloos op de zij, zo groot als een verhuiskrat. Een witte kwikstaart had daarop zijn vaste uitgangspunt voor de insectenjacht.

Het was tijdelijk, en is nu weer weg, zag ik.

Jammer. Want hier hoorde het. Als natuurbezoeker wordt je vaak ongevraagd geconfronteerd met kunst. Meestal een pijnlijke kwestie, vooral als de motieven nobel zijn. Dan probeert men met natuurlijke materialen het karakter van een plek te versterken. Houtje-touwtje kunst, in gedempte kleuren. Bamboefluiten.

Iets tegenovergestelds neerzetten werkt blijkbaar beter. Strakke vormgeving waar warrigheid mooi is, kleurcontrasten waar groen overheerst. En iets speels waar ernst heerst – die van grazende paarden, noest werkende kwikstaarten en biddende torenvalken. Er kan vaak geen lachje af. Dus ik geef toe: kunst kan wat toevoegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden