18.890 Nederlanders zeggen 'nee' tegen Donorregister

Beeld anp

Nederlanders die nog niet in het Donorregister ingeschreven stonden, hebben zich de afgelopen twee dagen 18.890 keer met een 'nee' geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers over 13 en 14 september van het CIBG, de overheidsdienst die de registraties in het Donorregister bijhoudt.

In hoeverre de piek verband houdt met de wijziging van de donorwet die dinsdag door de Tweede Kamer is aangenomen, kan het CIBG niet zeggen. Maar die kans is groot: normaliter schrijven zich zo'n 50 Nederlanders per dag met een 'nee' in.

Het wetsvoorstel van D66-Tweede-Kamerlid Pia Dijkstra maakt van alle Nederlanders die zich na herhaaldelijke oproepen niet registreren automatisch donor. Nabestaanden kunnen nog wel bezwaar maken, maar als die bijvoorbeeld niet bereikt kunnen worden, mag een arts de organen van wilsbekwame Nederlanders verwijderen.

Nadat het voorstel dinsdag met 75 tegen 74 stemmen werd aangenomen, lieten verschillende Nederlanders via sociale media al weten hun 'ja' in een 'nee' te zullen veranderden. Ze vinden het te ver gaan dat de overheid na de dood over organen kan beschikken zonder dat daar expliciet toestemming voor gegeven is. Het voorstel moet nog wel door de Eerste Kamer.

Nadenken
Pia Dijkstra vindt het een goed teken dat er al snel is gereageerd. "Dit geeft aan dat mensen er nu over nadenken. Een 'nee' is altijd nog beter dan geen registratie. Nabestaanden weten dan tenminste waar ze aan toe zijn." Ze plaatst ook twee nuances: 18.000 keer 'nee' betekent volgens haar 'maar' twee donoren minder. "Verder zien mensen nu ook hoe eenvoudig het is om je in te schrijven. Ze weten nu hoe gemakkelijk het is om van een 'nee' een 'ja' te maken, wanneer ze hun gedachten veranderen."

Naast nieuwe inschrijvingen kozen er ook veel mensen voor om hun voorkeur te wijzigingen, iets vaker in een 'nee'. Dat gebeurde 4495 keer. Of zij eerst met een 'ja' in het systeem stonden, kon het CIBG gisteravond niet zeggen. 4012 Nederlanders kozen er juist voor om hun registratie in een 'ja' te veranderen. Waarom mensen een wijziging aanbrachten, wordt niet duidelijk. Ook daarnaar wordt nooit gevraagd.

Op het totale aantal inschrijvingen vallen de fluctuaties overigens nog altijd in het niet. Zo stonden op 31 augustus van dit jaar 2,8 miljoen Nederlanders met een 'ja' geregistreerd, tegenover 1,5 miljoen met een 'nee'.

Ook de Nederlandse Transplantatie Stichting, die in Nederland alle voorlichting rond orgaandonatie verzorgt, is positief. "Uit de cijfers spreekt dat veel Nederlanders nu al de urgentie voelen om een keuze aan te geven", aldus een woordvoerder. "Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen vastleggen of ze donor willen zijn, ja of nee. Op die manier maken ze een keuze. Dit schept duidelijkheid voor hun familie én medisch professionals op het moment dat iemand overlijdt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden