Update

17 schoolbesturen in financiële problemen

Beeld ANP XTRA

Zeventien schoolbesturen lopen een verhoogd of hoog financieel risico. Dat blijkt uit een onderzoek dat de onderwijsvakbond AOb maandag bekendmaakte.

De besturen staan onder een verscherpt financieel toezicht bij de Onderwijsinspectie. Het gaat om scholen van basisonderwijs tot en met hbo, waar in totaal 95.000 leerlingen onderwijs volgen. Door de financiële problemen zijn volgens het AOb 7500 banen in het geding.

De AOb bepleit een scherper toezicht op en meer openbaarheid over de financiële situatie van de scholen.

Volgens AOb-voorzitter Walter Dresscher is bij elk bestuur hetzelfde patroon van omvangrijke bestedingen en spelen met reserves te zien. Nu er tegenwind is door krimp en bezuinigingen gaat het volgens Dresscher mis.

Onder de 17 onder toezicht gestelde schoolbesturen zitten zowel een kleine basisschool als grote ROC's. Dit voorjaar kon de grote onderwijsinstelling Amarantis maar net overeind gehouden worden. Basisschool de Regenboog in Maarssen ging wel failliet.

Jan van Zijl, voorzitter van de MBO Raad noemt de uitkomsten van het AOb-onderzoek 'niet onbegrijpelijk' met het oog op wat er in het hele publieke domein speelt. 'Het is een combinatie van vastgoedproblemen en de huidige economische crisis die niet alleen de onderwijssector treft , maar ook bijvoorbeeld de woningcorporaties.'

Van Zijl wijst er op dat 5 van de 17 scholen uit het mbo zijn, waarvan 2 onder verscherpt toezicht zijn komen te staan. Volgens hem is er overigens geen directe relatie tussen schoolomvang en de financiële problemen. 'Opvallend is dat 4 van de 5 scholen geen onderwijsmoloch zijn, maar juist kleinere scholen', aldus Van Zijl.

De PvdA in de Tweede Kamer presenteerde maandag een actieplan om de problemen bij scholen aan te pakken. De partij pleit voor een 'kort parlementair onderzoek om de feiten rond de financiële positie van scholen snel boven tafel te krijgen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden