17 oktober / Stoar betekent letterlijk ’sterntje’ op zijn Texels

’t Stoar ligt naast het natuurmonument De Petten en was vroeger eigendom van Vogelbescherming Nederland, dat er niet genoeg toezicht op kon houden. Daarom werd het overgedaan aan de Vereniging Natuurmonumenten, die het tegelijk met De Petten controleert. De naam ’t Stoar doet veronderstellen dat er vroeger veel sterns hebben gebroed.

Henk van Halm

Er ligt een dijk tussen de Mok en De Petten/’t Stoar, die zilt kwelwater doorlaat. Daarom zijn de binnendijkse watertjes zilt. Er leven steurgarnalen, strandkrabben en zeeanjelieren. En er groeien nogal wat zoutminnende planten. Het strandkruid en de zeekraal kleuren nu diep koraalrood aan de zilte plasjes en sloten. Jongvee graast in de weilanden achter het natuurreservaat, waar in de voorzomer orchideeën bloeien en de zeldzame addertongvaren te vinden is.

* In de morgen trekken vaak troepen grauwe en kolganzen over. Verschillende eendesoorten zijn te zien op beschutte gedeelten van het open IJsselmeer en in de randmeren. Goudhaantjes zijn nu overal in ons land waar te nemen, ook waar ze in de zomermaanden ontbreken. Hun hoge geluidjes verraden deze allerkleinste inheemse vogeltjes, die voortdurend in bomen en struiken op zoek zijn naar insekten. Een typische vlinder voor deze tijd van het jaar is de agaatvlinder, een nachtvlinder met op de voorvleugels een tekening die aan de siersteen agaat doet denken. Gaasvliegen zijn tere, libelachtige insekten, die hun gazen wieken dakvormig over hun groene lijf vouwen. Ze zitten nu vaak op verlichte ramen. Gaasvliegen overwinteren in huis. Hun larven eten veel bladluizen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden