17 maart / De roodborst maakt een dikke indruk

Ondanks zijn lieflijke uiterlijk is de roodborst een felle vechter,

die soortgenoten het licht in de ogen niet gunt. Als je buiten de broedtijd twee roodborsten bij elkaar ziet, is er altijd sprake van een conflict. Mannetje en vrouwtje zijn niet van elkaar te onderscheiden. Het vrouwtje zingt zelfs buiten de broedtijd als een mannetje.

Het liedje bestaat uit hoge en heldere, aaneengeregen parelende tonen en wordt niet zelden al gehoord als het nog donker is. Ook tikkeren, een ratelende alarmroep, is dan vaak te horen. Roodborstjes houden daarbij de vleugels onder de staart en knikken voortdurend door de poten. Ze leven vooral in de ondergroei van tuinen, parken, plantsoenen en bossen en vliegen gewoonlijk over korte afstanden.

Het vogeltje maakt een dikke indruk. In volwassen kleed is het roodborstje van boven olijfbruin, met bijna witte buik en diep oranje borstvlek, die tot om de snavelwortel en tot aan het grote donkere oog reikt.

Ik heb de indruk dat roodborsten nu op veel meer plaatsen broeden dan enige tientallen jaren geleden. Maar zeker weet je het nooit, omdat ze dan zo heimelijk hun gang gaan. Ze nestelen in alle mogelijke holten: onder dakpannen, in nestkastjes en muurholten en achter klimop, ja, ik ken een geval dat een nest gebouwd was in een weggegooide fluitketel.

Een deel van onze broedvogels overwintert hier met die uit andere landen, onder andere uit Engeland (die vogels zijn wat lichter van kleur) en vooral uit noordelijker gelegen gebieden.

iwww.trouw.nl/groen voor eerdere afleveringen en vragen over inheemse natuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden