17 december / De kamster leeft in het verborgene

De kamsterren die wij vonden, waren baksteenrood. Gewone zeesterren zijn dat soms ook, maar bij de kamster is dat wel heel typisch. Alleen daardoor al vielen de twee kamsterren op in het zand tussen de pieren van IJmuiden.

Andere kleuren komen ook voor: oranje en lilaroze. De vijf armen worden geleidelijk breder en gaan vloeiend over in het lichaam. De bovenkant van de armen is vlak en dicht bezet met kleine knobbels, heel anders dan bij de gewone zeester. Die armen dragen grote stekels als een soort franje om het stervormige lichaam. De stekels hebben de kamster zijn naam bezorgd. Om alle armen waren twee rijen witte kalkplaatjes te zien, die als een soort festonrand het lijf omzomen. De onderste kalkplaatjes dragen tamelijk lange stekels, die enigszins beweegbaar zijn. Ook de bovenste kalkplaatjes dragen soms stekels. Gezien de vindplaats en het ontbreken van de meeste stekels denk ik dat de beide kamsterren door een vissersvaartuig zijn geloosd, want het dier spoelt maar heel zelden aan. En dan nog wel twee tegelijk.

De kamster leeft ingegraven in het zand een eind uit de kust, op plekken dieper dan tien meter. Aan de witte buikzijde zitten de voetjes, waarmee de kamster op een zandbodem kan kruipen of zich kan ingraven. Voor de Zeeuwse kust komt de kamster wel voor.

* Nu de meeste bomen kaal zijn, vallen in veel berken des te meer de donkere bundels twijgen op, die op vogelnesten lijken. Heksenbezems noemt de volksmond ze. Ze worden veroorzaakt door een in de twijgen woekerende zwam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden