169 Russische sporters die 'schoon' zijn mogen wél naar de Olympische Spelen

Gewoon aanwezig op de Spelen: Evgenia Medvedeva, de grote favoriete bij het kunstschaatsen. Beeld EPA
Gewoon aanwezig op de Spelen: Evgenia Medvedeva, de grote favoriete bij het kunstschaatsen.Beeld EPA

Rusland is dan wel uitgesloten van de Olympische Spelen, die over een kleine twee weken beginnen in Zuid-Korea, maar toch doen er 169 atleten uit Rusland mee.

Kick Hommes

Dat bevestigde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) afgelopen weekeinde. Minder dan de 214 in Sotsji, maar wel ongeveer evenveel als het aantal dat bij de Spelen in Vancouver meedeed. Vier vragen over de veelbesproken Russische deelname.

1 Is de beslissing nu definitief?

Ja, het IOC heeft het aantal sporters bevestigd, nadat eerder het Russische Olympisch Comité dat vorige week al meldde. De 169 Russen die nu zijn uitgenodigd mogen deelnemen als 'olympisch atleet van Rusland'. Er zijn meer restricties. Russen mogen bijvoorbeeld geen Russische vlag aanpakken uit het publiek.

Het enige waar nog geen uitsluitsel over is, betreft de beslissing van het internationaal sporttribunaal CAS. Het CAS heeft afgelopen week 39 Russen gehoord die al eerder door het IOC levenslang zijn geschorst. Het streven van het CAS is om voor 31 januari uitspraak te doen.

Misschien komen er nog nieuwe dopingonthullingen. Morgen komt de Duitse zender ARD met een nieuwe documentaire over dopinggebruik. Maker is de journalist Hajo Seppelt, die ook het dopingschandaal in Rusland aan het licht bracht.

2 Op welke gronden zijn sommige Russen geschorst?

Rusland is geschorst omdat het er bij de vorige Spelen in Sotsji een door de staat gefaciliteerd dopingprogramma op nahield. Het panel dat moest bepalen of Russische sporters 'aantoonbaar schoon' waren, kon zelf beslissen waar het de informatie vandaan haalde, zo communiceerde het IOC in december. Afgelopen weekend kwam de lijst naar buiten waar de conclusies op zijn gebaseerd. Het panel heeft vijfhonderd sporters individueel bekeken.

Dennis Joeskov, een grote concurrent van de Nederlandse schaatsters op de 100 meter, is wel geschorst.  Beeld ANP
Dennis Joeskov, een grote concurrent van de Nederlandse schaatsters op de 100 meter, is wel geschorst.Beeld ANP

Op die lijst staan onder meer de rapporten van Richard McLaren en Denis Oswald, de onderzoekers die de beschuldigingen van Russisch dopingmisbruik onderzochten. Wat er ook bij hoorde: de Dutchess-lijst. Dit was een groep atleten die de zogeheten 'Dutchess-cocktail kregen, een mix van drie anabole steroïden met Martini. Deze lijst werd beschreven in de dagboeken van klokkenluider Grigori Rodchenkov.

Het voormalig hoofd van het Russische antidopinglaboratorium vluchtte naar Amerika en deelde informatie over het Russische dopingschandaal met Amerikaanse autoriteiten. Daarbij hoorden ook zijn gedetailleerde dagboeken. Waarschijnlijk is de Russische schaatser Denis Joeskov om die reden geschorst, zo berichtte de Telegraaf afgelopen week.

3 Zijn er grote namen die niet naar Pyeongchang mogen?

Verschillende, zoals Viktor An. De tot Rus genaturaliseerde Zuid-Koreaan, volgens velen de beste shorttracker aller tijden die in Sotsji nog drie gouden medailles haalde, schreef als enige een open brief naar IOC-baas Thomas Bach. Hij schreef: "Ik kan in alle eerlijkheid verklaren dat ik niets heb gedaan dat het rechtvaardigt om me toe te voegen aan de lijst met atleten die is uitgesloten van de Olympische Spelen."

Sommige sporten worden extra hard getroffen omdat Rusland geen compleet team kan opstellen. Bijvoorbeeld in het schaatsen (er rijden maar vier Russen op de langebaan), maar ook in het biatlon, in Rusland de populairste sport, zijn maar twee mannen en twee vrouwen welkom.

Viktor An, volgens velen de beste shorttracker aller tijden, mag ook niet naar Zuid-Korea. Beeld AP
Viktor An, volgens velen de beste shorttracker aller tijden, mag ook niet naar Zuid-Korea.Beeld AP

Afwezig is bijvoorbeeld biatleet Anton Sjipoelin, die in Sotsji nog goud won op de estafette. Sjipoelin liet op zijn Instagram weten een halve dag diepbedroefd te zijn. Daarna deed hij mee in de Marcialonga, een langlaufklassieker over zeventig kilometer. Hij wilde de zinnen verzetten.

4 Welke Russische favorieten gaan wel?

De Russische kunstschaatser die in december nog voor Rusland pleitte bij het IOC, Evgenia Medvedeva, is er in Pyeongchang zelf bij. Zij is nog maar achttien jaar, maar wel al twee keer wereldkampioen.

Een andere kanshebber bij het kunstschaatsen, Europees kampioene Alina Zagitova, is er ook bij. Ook het grootste deel van het Russische ijshockeyteam mag meedoen, al kregen vijf spelers geen uitnodiging.

De grote ster van Rusland, Ilja Kovaltsjoek, mag mee naar Zuid-Korea. Rusland ziet zichzelf als favoriet op die discipline.

Eind vorig jaar werd al duidelijk welke Russische sporters moesten vrezen voor hun deelname aan de Olympische Spelen.

Gaan de Nederlandse schaatsers profiteren van de Russische uitsluiting?

De beide Korea's hopen op beter contact door de Olympische Spelen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden