16-jarige Palestijnse die Israëlische militair in gezicht slaat, groeit uit tot verzetsheld

Ahed Tamimi wordt vervolgd voor onder meer ophitsing, het aanvallen van veiligheidsdiensten en bedreiging. Beeld AFP
Ahed Tamimi wordt vervolgd voor onder meer ophitsing, het aanvallen van veiligheidsdiensten en bedreiging.Beeld AFP

Ze is uitgegroeid tot de heldin van de Palestijnen, het 16-jarige Palestijnse meisje dat met blote handen een bewapende Israëlische militair sloeg. Ook in de rest van de wereld spreekt Ahed Tamimi aan, omdat ze alle clichés over Palestijnen doorbreekt.

Monique van Hoogstraten

Twee weken geleden werd Tamimi gefilmd terwijl ze twee Israëlische militairen op de binnenplaats van haar huis schopt, in hun gezicht slaat en probeert weg te duwen. De militairen reageren stoïcijns. Na een tijdje druipen ze af.

De tekst loopt door onder de video.

In Israël variëren de reacties van lof voor het beheerste gedrag van de militairen tot regelrechte hoon over hun traagheid. Over het meisje Tamimi is er meer eensgezindheid: een provocateur die op misselijkmakende wijze door haar vader wordt ingezet tegen Israël. Maar Palestijnen delen de video massaal. Ze zijn trots op het meisje, dat ze overigens al kennen. Haar vader, Bassem, is befaamd als organisator van een wekelijks geweldloos protest in zijn dorp Nabi Saleh, tegen de Israëlische nederzetting Halamish die land en water van het dorp heeft gestolen. Dit is de omgeving waarin zijn dochter is geboren en opgegroeid. Al jong deed ze mee aan de protesten, en al eerder circuleerden er filmpjes van haar.

De tekst loopt door onder de foto.

Op deze foto uit 2012 is Ahed Tamimi ook te zien terwijl ze tegenover een Israëlische soldaat staat. Beeld AFP
Op deze foto uit 2012 is Ahed Tamimi ook te zien terwijl ze tegenover een Israëlische soldaat staat.Beeld AFP

Bedreiging

In de nacht nadat het laatste filmpje viraal ging, werd Ahed Tamimi door militairen van haar bed gelicht. Ook haar moeder en een nicht die in de video te zien zijn, zijn gearresteerd. Begin deze week maakte de Israëlische militaire rechtbank de aanklacht bekend. De activiste wordt vervolgd voor onder meer ophitsing, het aanvallen van veiligheidsdiensten en bedreiging.

In Israël is dat aanleiding voor een nieuwe ronde scheldkanonnades. Ahed wordt toegewenst 'dat ze mag rotten in de cel'. Een enkeling van links vindt dat door haar de 'schande van de bezetting' in de schijnwerpers komt te staan. De linkse krant Haaretz noemt haar de Palestijnse Jeanne d'Arc. Haar advocaat, de Israëlische Gaby Lasky, zei tegen persbureau Reuters: "Ik denk dat ze haar zo lang mogelijk vasthouden, want ze willen de stem van verzet niet buiten de gevangenis." Maar juist door haar opsluiting groeit haar heldenstatus, en die zal toenemen als ze wordt veroordeeld.

De tekst loopt door onder de foto.

Op deze foto uit 2015 probeert Ahed Tamimi (links) met familieleden een Palestijnse jongen (onder) te bevrijden, terwijl die wordt vastgehouden door een Israëlische soldaat. Beeld AFP
Op deze foto uit 2015 probeert Ahed Tamimi (links) met familieleden een Palestijnse jongen (onder) te bevrijden, terwijl die wordt vastgehouden door een Israëlische soldaat.Beeld AFP

Nu al wordt ze als heldin bezongen, en op internet worden initiatieven voor haar vrijlating grif gedeeld en getekend, niet alleen door Palestijnen, maar ook door mensen in de rest van de Arabische wereld en in het Westen. Het helpt dat het geen donkere baardige man betreft, of een Allahu Akbar-schreeuwende vrouw met hoofddoek. Hier staat een knap meisje met blauwe ogen en wapperende krullen moedig tegenover uniform en wapens.

"Ze is geen product van de oude partijen of bewegingen", schreef haar vader Bassem in Haaretz. "Ze is een van de vele jonge vrouwen die het verzet tegen de Israëlische heerschappij de komende jaren zal leiden."

Dat is waarschijnlijk precies de reden waarom Ahed Tamimi voor Palestijnse jongeren zo aansprekend is. En ze doet wat velen die de dagelijkse vernedering door Israëlische soldaten kennen, zouden willen durven: hen in het gezicht slaan.

Lees ook: Jeruzalem was eerst bijzaak, maar werd essentieel in het Palestijns-Israëlisch conflict

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden