16-jarige Maja had best nog zin in het leven

De toekomst van hun dochter Maja bepaalde het leven van de Bosnische vluchtelingen Fadil en Zeljka Bradaric. Totdat Maja werd vermoord. Door vrienden. Drie jaar later zetten zeven jonge acteurs dat onvoorstelbare verhaal op het toneel.

door Onno Havermans

IJzingwekkend hoogtepunt in de voorstelling ’Kwaad Bloed’ is het moment van de moord op Maja. Tot dan toe hebben de spelers slechts gebruik gemaakt van klapstoeltjes, maar voor deze scène zetten ze op het toneel een witte Daihatsu in elkaar. Ze kruipen erin en om beurten vertellen ze hoe Goran M. zijn handen sluit om Maja’s keel, hoe ze 27 minuten lang vecht om adem, hoe Goran P. zijn naamgenoot het touw aanreikt, hoe die dat samen met Ferdi ü. strak trekt.

Maja Bradaric werd op 17 november 2003 door haar vrienden Goran en Ferdi gewurgd tijdens een autoritje. Haar ex-vriendje, dat ook in de auto zat, deed niets om de moord te voorkomen. De jongens probeerden haar lichaam in de uiterwaarden bij Bemmel te verbranden. De volgende dag hielpen ze Maja’s ouders met zoeken.

Ferdi werd veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf, Goran M. tot tien jaar en tbs met dwangverpleging, Goran P. tot vijf jaar. Maja’s hartsvriendin Nina, die wist van de moordplannen, moest van de rechter een psychotherapeutische behandeling ondergaan, naast een voorwaardelijke celstraf van vier maanden.

Het motief van de daders bleef een raadsel. De jongens kwamen niet verder dan de verklaring dat ze Maja brutaal vonden. Op het toneel verandert hun timide gedrag uit de rechtszaal in de branie van weleer. „Vrienden moeten doen wat ik zeg”, roept hoofddader Goran M. Maar op de vraag naar het waarom, indringend gesteld door de 19-jarige Wendy Hoogendijk in de rol van Maja’s moeder, blijft hij het antwoord schuldig.

„Ik wilde een voorstelling maken over het hoe, niet het waarom’’, aldus regisseuse Jolanda Spoel. In de slotscene staat Maja naast de auto. Ze had, zegt ze ’best nog zin in het leven’. Maar ze wil niet in mineur eindigen, ze is immers 16 geworden, ’en dat is niet niks’. Ze wil herinnerd worden met een glimlach, misschien een giechel. Geen haat. Dan verschijnt de echte Maja op het beeldscherm achter het toneel. Lachend. Een mooi meisje.

„Ik ging naar de ouders om te vragen om een home-video’’, vertelt Spoel. „We hebben een warm contact opgebouwd, toch vond ik dit een moeilijke vraag. Maar voor hen had het stuk niet mooier kunnen eindigen. Uiteindelijk gingen zij mij bedanken.”

Rotterdams Lef speelt ’Kwaad Bloed’ vanavond (try-out) en morgen (première) in de Rotterdamse Schouwburg. Voor de speellijst zie www.rotterdams-lef.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden