16 februari / De stijfselzwam draagt zijn naam met ere

want deze onopvallende trilzwam lijkt sterk op gemorste kloddertjes stijfsel. De enigszins doorschijnende, taptemelkwitte bolletjes versmelten vaak tot bobbelige kluiten, tot wel een centimeter of vijf groot. Het lijkt erop dat deze zwam in ons land toeneemt. Ik heb hem ook gevonden op een bijna helemaal vermolmde liggende beukestam in het speelbos achter ons huis, op een dode iepenstam die er al een jaar of tien ligt weg te rotten, en op een dode hazelaartak in onze tuin. Elk jaar weer komen ze op het vermolmende hout tevoorschijn.

* Koop geen brulkikkers. Dat lijkt een onzinnige oproep, maar in dierenspeciaalzaken en tuincentra worden regelmatig larven van deze Amerikaanse kikker (CUBullfrog, Rana catesbeiana RO) aangeboden voor het houden in tuinvijvers en dergelijke. Brulkikkers kunnen wel twintig centimeter groot worden en een groot gevaar vormen voor onder meer onze inheemse amfibieën. Zij ontsnappen gemakkelijk en anderzijds worden ze door hun luide roep op den duur vaak onhoudbaar en daarom losgelaten in natuurgebieden. Brulkikkers zijn zeer vraatzuchtig en vangen grote hoeveelheden insekten, maar ook volwassen inheemse kikkers, padden en salamanders en zelfs jonge watervogels. Indirect zijn het geduchte voedselconcurrenten van onze eigen kikkers en padden. De brulkikker kan in ons land zonder problemen overwinteren. In Italië is hij zelfs in staat gebleken zich voort te planten, met als gevolg dat een populatie inheemse kikkers door brulkikkers is uitgeroeid.

In een plantsoen in de buurt vond ik ook al weer bloeiende vogelmuur en een paar paardebloemen, maar waarschijnlijk hebben die deze winter gewoon doorgebloeid.

Op www.trouw.nl/groen staan eerdere afleveringen van het natuurdagboek en kunt u vragen stellen over de inheemse natuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden