15 procent van alle Romney-volgers op Twitter is vals

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney afgelopen weekend in Evansville. Beeld ap
De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney afgelopen weekend in Evansville.Beeld ap

Toen de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney vorige maand in 24 uur tijd 117.000 volgers extra kreeg op Twitter, hadden velen al het vermoeden dat het om valse profielen ging. Uit een rapport van beveiligingsfirma Barracuda Labs blijkt nu dat 15 procent van het totaal aantal Romney-volgers inderdaad vals is. Dat aantal komt ongeveer overeen met 117.000 nieuwe volgers.

Stig Geukens

Op 21 juli kreeg @MittRomney 117.000 nieuwe volgers. Voor sommige bekendheden zou dat mogelijk zijn, maar Romney behoort niet tot die groep. Romneys Twitteraccount bestond namelijk al lang, en had tot dan maar een kleine 700.000 volgers. Al snel kwamen er geruchten dat Romney een groot aantal volgers had gekocht om zijn eigen profiel op te smukken.

Jason Ding, onderzoeker bij Barracuda Labs, claimt dat de geruchten correct zijn. Een kwart van de nieuwe volgers op 21 juli was nog geen vier dagen oud, 23 procent hadden nog geen enkele tweet verstuurd, en nog eens 10 procent is intussen al verwijderd door Twitter zelf.

Het aanmaken van valse accounts mag volgens de gebruikersovereenkomst van Twitter niet, maar het bedrijf doet weinig om dat te bestrijden. Op de 'zwarte markt' kunnen er dan ook gemakkelijk volgers gekocht worden. De gangbare prijs is 18 dollar (14,5 euro) per duizend valse volgers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden