15-jarige bruid die op de vlucht sloeg, gescheiden van haar 90-jarige bruidegom

Saoedische studentes Beeld AFP
Saoedische studentesBeeld AFP

Een Saoedische rechtbank heeft het huwelijk tussen een 15-jarig meisje en een 90-jarige man ontbonden nadat de bruid haar echtgenoot tijdens de huwelijksnacht had buitengesloten en later met haar ouders op de vlucht sloeg. Dat meldt Gulfnews.com.

Sacha Kester

De zaak is deze week in de media verschenen en heeft in het koninkrijk voor veel onrust gezorgd. Mensenrechtenorganisaties wijzen er woedend op dat het land nog steeds geen minimumleeftijd voor bruiden kent.

Vrienden van de familie van de bruid vertelden Arabische media dat het meisje bang was voor de huwelijksnacht en daarom de slaapkamerdeur op slot deed voordat haar echtgenoot kon volgen. De volgende ochtend zou de bruidegom haar familie hebben gebeld om het kind 'tot redelijkheid te manen'.

De jonge bruid zou haar ouders hebben binnengelaten en uiteindelijk met hen naar huis zijn gegaan. Toen de echtgenoot het meisje later weer kwam ophalen, wilde de familie haar niet meegeven.

Bruidsschat
Volgens Arabische media voelt de oudere man zich bekocht. Hij heeft ruim 13.000 euro voor het huwelijk betaald, wat als een hoge bruidsschat geldt, en houdt vol dat het huwelijk 'legaal en correct' is geweest. De ouders wilden hem het geld echter niet terugbetalen, omdat ze het al hadden opgemaakt. Daarop is hij naar de rechter gestapt.

'Het gaat me niet om de bruidsschat. Ik heb liever dat mijn vrouw terugkomt naar huis', zegt de echtgenoot tegen de Saoedische krant Al Yaum. Hij verklaarde te hebben willen trouwen omdat zijn eerste vrouw al 80 is, en ze al jaren niet meer 'als man en vrouw' hadden geleefd.

Volgens de islam moeten beide partijen instemmen met een huwelijk en Suhaila Zein al-Abedin van de Saoedische Nationale Mensenrechtencommissie zegt tegen de nieuwszender Al Arabiya dat het gedrag van het meisje erop wijst, dat zij er niet achter stond. Dat zou het huwelijk onwettig maken. De ouders van het meisje moeten volgens Abedin ook aansprakelijk worden gesteld.

Er zouden vorig jaar in Saoedi-Arabië meer dan vijfduizend meisjes onder de veertien zijn uitgehuwelijkt. Er lijkt in het land brede steun te bestaan voor een wettelijke minimumleeftijd waarop meisjes mogen trouwen, maar enkele conservatieve religieuze geleerden blijven zich hiertegen verzetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden