15 januari / Vooral bij vochtig weer vallen levendig groene

plekken op in het duin. Een mosje van acht centimeter lang vormt de uitgestrekte licht smaragdgroene zoden op het kale zand. Door de loep gezien is het duinsterretje een ongelooflijke goudgroene schoonheid. Bij droog weer schrompelen de plantjes weg en zijn ze roestbruin. Een grijze vacht van glasharen beschermt ze tegen te felle zonneschijn. Het duinsterretje is op kalkrijke hellingen heel gewoon. Allerlei duinplanten kiemen in de mosplakkaten, die het vocht lang vasthouden.

* Uitheemse elzen, geplant als park- en straatbomen, in het bijzonder Alnus X spaethi, bloeien volop met duizenden bungelende meeldraadkatjes. Deze kruisingen bloeien in gewone winters ook omstreeks deze tijd. Niet alleen bloeien op verschillende plaatsen de sneeuwklokjes, ook andere lenteboden verschijnen in snel tempo. In stadstuintjes kwamen met gele, gebogen kopjes de winterakonieten boven het dorre blad in de tuinen. Bosjes groene sprieten van krokussen komen boven de grond en hier en daar bloeien die bolgewasjes al.

Als de zon even tevoorschijn komt, ’kibbelen’ de mussen, een plotseling oplaaiend voorjaarsgeluid, waaraan een heel stel mannetjes meedoet. Later in het jaar hoor je dat vaak de hele dag door. Een vrouwtje is dan het middelpunt van het lawaai. Het kibbelen eindigt meestal met de vlucht van het vrouwtje, dat er genoeg van heeft door de mannetjes aan de veren heen en weer te worden getrokken. In mijn een paar jaar geleden gerenoveerde buurt huizen de huismussen vooral in houten nestkastjes.

Op www.trouw.nl/groen vindt u oudere afleveringen van het natuurdagboek van Henk van Halm. Daar kunt u tevens vragen over inheemse dieren en planten aan hem stellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden