15 februari / Het vinden van het eerste wenteltrapje

bracht bij mij heel wat enthousiasme teweeg, zoals ik me kan herinneren.

Porseleinwit met paarse of roodbruine vlekjes, die een spiraalband vormen, viel het op tussen het schelpgruis op het Zandvoortse strand. Ik was toen nog een geestdriftig verzamelaar van alles wat de zee aanspoelde.

Het wenteltrapje is een slakje met een slank, torenvormig huisje met een spitse top en in grootte steeds toenemende windingen. Wat het bijzonder maakt, zijn de afstaande dwarsribben, die het huisje een architectonische allure geven. Die ribben sluiten precies aan op die van de voorgaande winding en de diepe scheidingslijn tussen de windingen wordt door de ribben overbrugd. De dikke lijst om de ronde mondopening is eigenlijk de nieuwe rib.

Wenteltrapjes zijn levend op geringe diepte gevonden in de Oosterschelde. Het zijn roofslakken, die zich voeden met neteldieren zoals zeeanemonen. Levende wenteltrapjes op het strand zijn zeldzaam, hoewel hun schelpjes heel gewoon zijn op het Hollandse strand. Vooral te vinden in fijn materiaal, met name na oostenwind. Op de Waddeneilanden zijn ze aanmerkelijk minder te vinden.

* In de binnenstad van Amsterdam zit een zeer broedvaste meerkoet op een nest tegenover de Oudemanhuispoort. Het met allerlei afval opgebouwde nest zit in een half gezonken bootje. Ruud Vlek van het Amsterdams VogelNet probeerde de broedende vogel even van het nest te krijgen om de eieren te tellen, maar dat stond de meerkoet niet toe. Hij vraagt omwonenden niet te voeren.

Op www.trouw.nl/groen staan eerdere afleveringen van het natuurdagboek en kunt u vragen stellen over de inheemse natuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden