'15.000 minder hbo-studenten door invoering sociaal leenstelsel'

HBO-raad voorzitter Thom de Graaf. Beeld ANP
HBO-raad voorzitter Thom de Graaf.Beeld ANP

De afschaffing van de basisbeurs zal ertoe leiden dat 15.000 potentiële studenten afzien van een hbo-studie. Wordt ook de aanvullende beurs geschrapt, dan zullen zelfs 25.000 minder jongeren gaan studeren. Dat schrijft Thom de Graaf, voorzitter van de HBO-raad, in een brief aan de informateurs.

redactie

Hogescholen onderzochten wat de afschaffing van de basisbeurs zal betekenen voor aankomende studenten. Hieruit blijkt dat de maatregel vooral jongeren uit de lage inkomensgroep zal treffen.

Nu beginnen er jaarlijks zo'n 100.000 studenten aan een nieuwe hbo-opleiding.

Het geld dat vrijkomt door de basisbeurs te vervangen door een sociaal leenstelsel, moet wel geïnvesteerd worden in de kwaliteit van het hoger onderwijs, benadrukt de HBO-raad. 'Een hogere prijs verdient immers een nog betere kwaliteit', staat in de brief.

Regeerakkoord
Vorige week werd bekend dat onderhandelingspartners VVD en PvdA plannen hebben om de basisbeurs voor studenten te vervangen door een sociaal leenstelsel.

Studenten die thuis wonen krijgen nu een beurs van 95,61 euro per maand. Uitwonenden studenten krijgen 266,23 euro. Door de invoering van het leenstelstel wordt de volledige studiefinanciering een lening, die na het behalen van het diploma terugbetaald moet worden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden