14 maart / De populieren hangen vol katjes

De tuinloopkever vind je nu onder lagen dor blad of onder stukken hout bij het opruimen van de tuin.

De kever heeft overwinterd onder het hout of het dorre blad of ook wel diep in de grond, als de winterse temperatuur daar aanleiding toe gaf.

De overal in ons land heel gewone tuinschallebijter, zoals de kever vooral in oudere werken heet, leeft in bosranden en in tuinen en is vooral actief in april en mei. Dan is hij vaak doodgetrapt te vinden op het trottoir, waar hij in de schemer en in de nacht onder straatlantaarns jaagt op versufte nachtvlinders, die onstuimige rondjes om de brandende lampen hebben gevlogen.

De bronskleurige tot bijna zwarte dekschilden vertonen prachtige purperen, blauwe en paarse glanzen, vooral langs de rand, en zijn in de lengte gerimpeld, maar hebben geen duidelijke lengteribben, zoals zoveel loopkevers. En het dier is een echte loopkever, want vliegen kan hij niet: behalve de dekschilden heeft hij geen vleugels. Kenmerkend voor de soort zijn de wijd uit elkaar staande stippels op de rug, in drie rijen op elk dekschild. De sprieten en de poten zijn diep zwart.

* Terwijl de struiken steeds groener worden, hangen de populieren vol katjes. Het blad van de lijsterbes ontvouwt zich en omvat de nog kleine bloemknoppen.

De dodaars is onze kleinste fuut. Veel mensen denken bij het zien van een dodaars met een jonge meerkoet te doen te hebben.

iwww.trouw.nl/groen voor eerdere afleveringen en vragen over inheemse natuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden