14 april / Soortenlijsten

De groene glazenmakers uit Kiel-Windeweer die woensdag de krant haalden, zijn beschermd door de Europese Habitatrichtlijn. In Nederland leven zo’n 65 plant- en diersoorten die een snelweg kunnen barricaderen, nog afgezien van vogels.

Koos Dijksterhuis

Vogels hebben hun eigen richtlijn. Ruim de helft van die soorten moet leefgebied toegewezen krijgen. De groene glazenmaker bijvoorbeeld, de geelbuikvuurpad en de groenknolorchis. Ze staan beschreven in de herziene druk van Soorten, een prachtig boek van John Jansen en Joop Schaminée (KNNV, euro34,95). Bijna zo beschermd zijn zandhagedis, hamster en watervleermuis. De groene glazenmaker wordt zelfs in twee subsoortenlijsten van de habitatrichtlijn genoemd. Het doorgronden van regels en richtlijnen is onbegonnen werk, maar moet begonnen worden om natuur te beschermen. Je kunt machines stoppen met beschermde soorten. Maar als afwezige beschermde soorten ooit terugkeren en hun leefgebied is weg? En als natuurbeschermers hamsters loslaten op door bouwlust bedreigd terrein? Vreemd. Maar ja, juristen willen lijsten.

In onze tuin heb ik, buiten vogels, één habitatrichtlijnsoort gezien. Donderdagavond zag ik vanuit mijn ooghoek vlekjes over de sloot scheren. Als ik er recht naar keek, zag ik ze niet. Ik scheen met een zaklamp en ving zo’n vlek. Het was een kleine vleermuis, die laag over het water scheerde. En nog één, nog één, nog één. Een hele stoet, tientallen vleermuizen, allemaal vastberaden in dezelfde richting. Richting een plas waar ik wel eens met een vleermuisontvanger watervleermuizen en meervleermuizen hoorde. Na een kwartier stopte de stroom. Een kolonie watervleermuizen die zich ’s avonds vanuit de dagelijkse boomspleten een paar kilometer naar het nachtelijke jachtgebied rept. Langs onze tuin. Over het water kunnen we huisuitbreidingsplannen dus wel schudden. Tenzij we ’s winters bouwen, want dan zijn ze er niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden