Update

14 aanhoudingen na rellen om komst azc Geldermalsen

null Beeld anp
Beeld anp

De politie heeft woensdagavond in Geldermalsen veertien mensen aangehouden die betrokken waren bij rellen buiten de raadszaal. Ze zijn aangehouden om diverse feiten, meldde de politie, waaronder het gooien van vuurwerk en stenen naar de politie. De aangehouden personen zitten in ieder geval de nacht van woensdag op donderdag vast.

De gemeente Geldermalsen, politie en het Openbaar Ministerie zullen donderdag om 11.00 uur een persconferentie geven over de ongeregeldheden. De gemeente Geldermalsen zegt in een eerste reactie 'enorm geschrokken' te zijn door de rellen.

'Een dergelijke grote oproer was niet te voorzien. Ondanks het feit dat er rekening gehouden werd met grote opkomst en veel emotie', zo liet de gemeente in de nacht van woensdag op donderdag weten.

De raadszaal in Geldermalsen moest worden ontruimd, nadat buiten flinke gevechten waren uitgebroken. Op dat moment was binnen een vergadering aan de gang over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum voor 1500 vluchtelingen.

Honderden tegenstanders stonden buiten en riepen leuzen als 'azc weg ermee!' Ook gooiden ze met vuurwerk, stenen en flessen naar de politie. Toen de vergadering net begonnen was, vernielden ze de hekken die rond het gemeentehuis waren geplaatst en probeerden ze de raadszaal binnen te dringen, waar driehonderd mensen de vergadering bijwoonden.

Volgens de gemeente stond de situatie in de zaal 'in schril contrast met de sfeer die direct na de start van de vergadering buiten steeds grimmiger werd'. De aard van de gewelddadige gebeurtenissen ondermijnt de democratie, aldus de gemeente. 'Wij stellen onszelf nu de vraag wat er in Nederland aan de hand is dat een politieke discussie leidt tot deze agressie.'

Agenten lichtgewond
Volgens de politie keerden ongeveer tachtig mensen zich tegen de aanwezige agenten. Twee agenten en een aantal demonstranten raakten lichtgewond. De mobiele eenheid (ME) werd opgeroepen en er zijn waarschuwingsschoten gelost.

Rond 00.30 uur kon de politie melden dat de rust is weergekeerd. 'Er is nog veel politie op de been om alles onder controle te houden, maar de situatie is erg rustig', aldus een woorvoerder. Vrijwel iedereen is vertrokken van het plein en het centrum van Geldermalsen. Er wordt grondig onderzoek gedaan naar wat er precies is gebeurd.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden