14.000 jaar oude inscripties gevonden in Engeland

null Beeld Ice Age Island
Beeld Ice Age Island

Engelse archeologen hebben op het eiland Jersey een 14.000 jaar oude steen met tekeningen ontdekt. De steen is het oudste voorbeeld van Prehistorische tekeningen in Engeland; de tot nu toe oudste tekeningen waren 12.000 jaar oud.

Archeologen moeten nog onderzoeken wat de tekeningen zouden kunnen betekenen. De steen heeft geen duidelijke functie, het is bijvoorbeeld geen gereedschap of wapen geweest.

Toch is het volgens de onderzoekers duidelijk dat het niet zomaar om een steen met wat toevallige krassen gaat: de lijnen vormen een duidelijk design en zijn gemaakt met stenen gereedschap. Bovendien was de steen niet afkomstig uit de omgeving van de ontdekkingsplaats.

De tekening zou zijn gemaakt door jagers en verzamelaars die tot de Magdalénien-cultuur behoorden. De Magdalénien leefden tussen 18.000 en 12.000 jaar voor Christus. In Frankrijk zijn verschillende rotstekeningen van hun hand gevonden, zoals in de grotten van Lascaux, waar afbeeldingen van dieren werden ontdekt. Ook maakten ze beelden, en versierden wapens en gebruiksvoorwerpen.

Jersey was destijds nog geen eiland, maar zat vast aan het Europese vasteland.

Jagers en verzamelaarskamp
Behalve de gegraveerde steen werden in het gebied ook wapens en botten uit de Prehistorie gevonden. Ook lagen er overblijfselen van haarden op de plek van het vermoedelijke kamp. Volgens de archeologen is dat een duidelijke aanwijzing voor het bestaan van een jagers en verzamelaarskamp in Jersey.

Grottekeningen in Lascaux Beeld AFP
Grottekeningen in LascauxBeeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden