Noodsteun

13 miljard voor steun economie, maar de voorwaarden zijn strikt

Ministers Wouter Koolmees (Sociale Zaken), Eric Wiebes (Economische Zaken) en Wopke Hoekstra (Financien) lichten het steunpakket 2.0 toe.  Beeld ANP
Ministers Wouter Koolmees (Sociale Zaken), Eric Wiebes (Economische Zaken) en Wopke Hoekstra (Financien) lichten het steunpakket 2.0 toe.Beeld ANP

Het kabinet verlengt het noodpakket voor de economie met drie maanden. Maar roept bedrijven die stil staan ook op om zich aan te passen.

Het tweede noodpakket voor steun aan bedrijven en werknemers in de komende drie maanden kost 13 miljard euro. Opnieuw betaalt de overheid een groot deel van de loonkosten als de omzet van een bedrijf drastisch inzakt. Het kabinet schrapt de boete voor bedrijven die steun krijgen en die toch werknemers ontslaan, zei minister Wouter Koolmees van sociale zaken.

De boete was de afgelopen weken een belangrijk punt van discussie. De vakbonden en linkse oppositiepartijen hechten grote waarde aan deze rem op het ontslaan van personeel. Maar Koolmees meent dat bedrijven, terwijl de overheid helpt om de loonkosten te betalen, ook de kans moeten hebben om te reorganiseren. Hij schaft de boete dus toch af, maar praat de komende weken met vakbonden over hun bezwaren.

Het tweede noodpakket is een vervolg op de steunmaatregelen die het kabinet eind maart afkondigde. Dat eerste pakket moest er heel snel komen omdat bedrijven acuut in nood kwamen. Koolmees: “De overheid doet al het mogelijke om klappen op te vangen en werkgelegenheid te behouden. De realiteit is dat we richting een recessie gaan en dat de werkloosheid toeneemt.” De maatregelen die woensdag werden gepresenteerd voor juni, juli en augustus zijn gerichter. Zo is er minder steun voor zzp’ers en meer geld voor vaste kosten van bedrijven.

Een overzicht van de maatregelen

- Kleinere bedrijven in onder meer de horeca, de evenementenorganisatie en de cultuursector krijgen een gift van maximaal 20.000 euro in plaats van 4000 euro (in het eerste noodpakket) om hun vaste kosten te betalen.

- Bedrijven kunnen net als in het eerste noodpakket een groot deel van de loonsom vergoed krijgen als hun omzet drastisch inzakt. De boete die zij volgens het eerste noodpakket moeten betalen als zij ondanks hulp van de overheid toch personeel willen ontslaan vervalt.

- Zelfstandigen die hun inkomen zagen wegvallen konden een uitkering aanvragen bij de sociale dienst. Dat kan de komende drie maanden alleen nog als zij geen partner hebben met een eigen inkomen.

- Er is 50 miljoen euro beschikbaar voor omscholing van werknemers.

- Een bedrijf dat steun van de overheid krijgt mag geen bonussen uitkeren aan het management en mag geen dividend uitkeren of eigen aandelen inkomen.

- Andere bestaande maatregelen zijn verlengd, zoals de mogelijkheid om uitstel te krijgen voor het betalen van belasting, uitstel te krijgen voor het betalen van de hypotheeklasten en het aanvragen van garanties van de overheid voor bankleningen.

Nadenken over een ander bedrijfsmodel

Volgens minister Eric Wiebes (VVD, economische zaken) bevat het nieuwe noodpakket prikkels ‘om na te denken over een ander bedrijfsmodel’. Sommige ondernemingen kunnen niet op de oude voet door. “Neem een discotheek. Het kan op termijn weer een heel aantrekkelijk bedrijf worden, maar nu even niet. Het heeft geen zin alles in stand te houden en te wachten tot deze crisis voorbij is.”

Het kabinet hoopt dat bedrijven veranderen. Een stimulans daarvoor is dat zij zelf een deel van de loonkosten moeten betalen. Maar er komt ook een omscholingsfonds met 50 miljoen euro om werknemers te verleiden om in een andere sector werk te zoeken. Dit fonds, ‘NL leert door’, gaat in juli van start. Wiebes: “Het zijn ruige tijden. Gelukkig is er veel veerkracht en inventiviteit bij bedrijven.”

Minister Wopke Hoekstra (CDA, financiën) zei eind maart dat er zo nodig een nieuw noodpakket voor juni, juli en augustus zou komen. Woensdag lieten de ministers meer in het midden of er na augustus een vervolg komt. Hoekstra verwacht dat de kosten van het tweede noodpakket lager uitvallen dan het eerste. Door de versoepeling van de maatregelen om het coronavirus te bestrijden kunnen bedrijven weer beter uit de voeten, zei hij. De omzetdaling zal kleiner zijn er dus ook het beroep op hulp van de overheid. Verder verwacht hij dat minder bedrijven uitstel van het betalen van belasting aanvragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden