13 februari / Helm is de voornaamste duinenbouwer

aan de kust van de Noordzee. Eenjarige planten als zeeraket en loogkruid ontkiemen aan de duinvoet en vangen zand, dat soms later begroeid raakt met biestarwegras.

Dat gras vestigt zich ook op plekken waar zeepostelein is opgeslagen. Biestarwegras begint de permanente vorming van duintjes, omdat de bladsprieten veel zand vangen, de planten niet na een groeiseizoen afsterven en zich uitbreiden door middel van ver kruipende wortelstokken. De zandhaver, die uitgestrekte, dichte vegetaties vormt op jonge duinen waar het regenwater het meeste zout heeft uitgespoeld, heeft onderstuiving met zand niet zo nodig. De planten hebben breed, blauwig getint blad en een dichte groeiwijze. De plant is een uitmuntende zandbinder door het uitgebreide stelsel van wortelstokken.

Helm tenslotte laat zich onderstuiven tot alleen de uiterste bladtoppen en de bloeiaren boven het zand uitsteken. Daarna groeit het weer boven het zand uit door een etage op de oude plant te vormen. Zo zorgt helm ervoor dat de meters hoge zeereep het erachter liggende land beschermt. Waar duin door de zee of door stormen is afgeslagen, zie je de meterslange wortels van helm, taai als nylondraad, uit het zand steken. De kleur van het blad is grijsgroen, waardoor het goed te onderscheiden is van zandhaver.

Permanent is ook de zeepostelein. Uit een in het zand kruipende stengel komen veel dicht bebladerde, rechtopstaande stengeltjes, die ook allemaal het zand vasthouden en erboven uit groeien. Zeepostelein zorgt voor schildvormige duintjes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden