13 december / Nederland is aantrekkelijk voor ganzen

Nederland is ganzenland. Ongeveer anderhalf miljoen ganzen overwinteren jaarlijks in ons land. Het milde klimaat en de uitgestrekte grazige weiden zorgen ervoor dat de ganzen zich hier thuis voelen. Ganzen voelen zich het best waar omvangrijke graslanden grenzen aan water. Ganzenconcentraties rondom Anjum en Oostmahorn, in Zuidwest-Friesland en langs de Friese waddenkust zorgen elke winter voor een ongelooflijk schouwspel.

Nederland heeft dus een grote verantwoordelijkheid als het gaat om de bescherming van ganzen. Ringonderzoek geeft antwoorden op vragen als: waar komen ’onze’ ganzen vandaan? Hoe is de familieband? Zijn de ganzen honkvast of zwerven ze veel rond?

Antwoorden op deze en andere vragen zijn nodig om de vogels goed te beschermen. Daarom worden ganzen voorzien van halsbanden of pootringen met daarop een unieke code, die van een afstand met een verrekijker is af te lezen. Zodoende kunnen individuele ganzen worden herkend zonder ze steeds te moeten vangen.

Goosetrack – een project van SOVON Vogelonderzoek Nederland, Internetacademie, Natuurschool en Vogelbescherming Nederland – biedt een breed publiek de mogelijkheid op een leuke en interessante manier deel te nemen aan het ringonderzoek en zodoende meer te leren over ganzen. Goosetrack bestaat uit een website en een sms-dienst. In het veld kunnen ringgegevens per sms worden verzonden. Per omgaande wordt een sms ontvangen met wetenswaardigheden over de waargenomen gans. Thuis aangekomen kunnen op www.goosetrack.nl meer ringgegevens worden doorgegeven. Bovendien biedt de website veel informatie over ganzen, ganzengebieden, excursies en nog veel meer.

Goosetrack wordt financieel mogelijk gemaakt door de provincie Friesland en het ministerie van economische zaken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden