13,7 miljard jaar geschiedenis in twee schooljaren gestopt

NICOLE BESSELINK

Je zou denken dat met de keuze uit zo'n 25 vakken alles wel aan bod komt op het vwo. Toch vindt het Roland Horst College in Hilversum dat de lesstof nog breder kan. Vanaf dit schooljaar staat daarom 'big history' op het rooster voor de bovenbouw, 'een vak over alle vakken', overgewaaid uit Amerika met Bill Gates als grote financier. Constance van Hall (34), docent wetenschapsoriëntatie die de lessen gaat geven, vertelt.

Big history, waar gaat dat over?
"In twee schooljaren behandelen we 13,7 miljard jaar geschiedenis: van de big bang tot het hier en nu. Bij algemene natuurwetenschappen (ANW) gaat het vooral over natuurwetenschappen, maar hierbij komen bijna alle vakken en studies die je kunt bedenken aan bod: geschiedenis, cultuurwetenschappen, sociologie, psychologie. Het onderwijs krijgt wel eens de kritiek dat het te gefragmenteerd is, dat studenten wel feiten en vaardigheden leren, maar niet weten hoe ze die moeten combineren. Big history laat alles samenkomen in een groot verhaal."

Waarom beginnen jullie met dit vak?
"We willen meer invulling geven aan het voorbereidend wetenschappelijk karakter van het vwo. Het vwo bereidt voor op de universiteit en met dit vak willen we scholieren kennis laten maken met veel wetenschappelijke disciplines. Als vwo-plus-school willen we slimme kinderen ook een alternatief bieden voor Grieks en Latijn. Je hebt scholieren die niet zo van de talen zijn, maar wetenschap erg interessant vinden."

Veel scholieren zien ANW als een moetje. Waarom zouden ze wel te porren zijn voor dit vak?
"Je kunt nooit verwachten dat iedereen het leuk vindt, maar de leerlingen op de Amerikaanse scholen die het vak al krijgen, zijn erg enthousiast. Oud-leerlingen hebben ook al tegen mij gezegd dat ze het jammer vinden dat ze dit vak niet hebben gekregen. Ik denk dat het vooral een succes kan zijn omdat we het over vragen hebben waar iedereen nieuwsgierig naar is. Waar komen we vandaan? Waar gaan we naartoe? Waarom domineren mensen de wereld zo? Hoe kan het dat DNA ervoor zorgt dat je uit je vel springt van woede? Hoe lang bestaat onze zon nog?"

Hoe heeft u big history eigenlijk naar Nederland weten te halen?
"Dat is heel toevallig gegaan. Ik houd van TED-talks kijken (korte lezingen van experts over hun passie, red.) en zag de speech van historicus David Christian, die het concept van big history heeft bedacht en al op universiteiten doceert. Dat was in de voorjaarsvakantie. Ik was meteen enthousiast en zei op school: jongens, dit is het, zo kunnen we invulling geven aan wetenschapsoriëntatie. Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en naar Amerika gemaild. Ik viel van mijn stoel toen ik een mail terugkreeg van David Christian himself. We mochten als eerste school op het Europese vasteland meedoen."

U klinkt enorm enthousiast. Wat motiveert u zo?
"Ik voel me als een kind in een snoepwinkel. Ik mag me met alle vakken bemoeien en lesgeven over 13,7 miljard jaar geschiedenis. Daar kun je je bijna niets bij voorstellen. Robbert Dijkgraaf heeft wel het beeld gebruikt van een serie met 14 boekdelen. Mensen staan op de laatste pagina van het laatste boek. Dat mag ik allemaal gaan uitleggen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden