12 Uit dansen - wie (kapers, zeerovers, boekaniers en Watergeuzen)

1Mooie blonde jongen, sociaal rebel, kon niet leven met de wettelijke beperkingen, verliet de (Hollandse) maatschappij, zwalkte in Europa, Afrika en Azië, joeg jan en alleman na, plukte ze en erger, kreeg op z'n ouwe dag genade. Claes Compaen (Turkije en Marokko)

2Liet vrouw en kinderen in de steek, reïntegreerde tot een machtig mediterraan, huwde ook uitheems, maar hees wel de livreikleuren als hij een Spanjool in het vizier kreeg. Jan Jansz (later genaamd Murad Rais)

3Zocht als marinetopman een warm strand uit om keet te schoppen, betaalde de drankrekening niet, eiste geld uit de kas en ging er met een paar mooie klokkies vandoor. Werd uiteindelijk met zijn reisgezelschap door een handjevol locals hardhandig van hun terrein gemept. Pieter van der Does (Gran Canaria)

4Overleefde als enige toen het op een knokpartij met Turken aankwam, verstopte zich in een zeil, nam alsnog de zwakste tegenstander te grazen en redde zich zo heldhaftig uit de misère. Had wel een wijntje verdiend. Herman Hermansz (Slag bij Gibraltar) Bron: A. van Deursen

5Begon zijn loopbaan met de roof van een trekschuit langs de Rijn, waarvoor hij in de kraag gevat werd en ter dood veroordeeld. Kop en lijf vormden nog lang een publieke attractie. Meyn Jansz (uit Zwolle)

6Zou zo maar uit een 'voetbalfamilie' kunnen komen, al was hij getuige zijn bijnaam bepaald geen goeie dribbelaar. Hield van verre hete stranden, grossierde in edelmetaal, maar raakte dat soms ook zo weer kwijt. Eenmaal in de tropen sloeg de koorts toe. Cornelis Jol (uit Scheveningen)

7Zijn neusknijper en zijn talenknobbel waren zijn handelsmerk. En in het heetst van de strijd presteerde hij het om de wijnfles te ontkurken en een toast uit te brengen op zijn grootste tegenstander. Willem Credo (uit Veere)

8Schoffelen en sproeien op een onbewoond eiland, dat was zijn leve. Totdat de grond hem heet onder voeten werd en hij aan het 'werk' gezet werd. Maar er was daarin geen droog brood te verdienen in die uithoek. Kreeg de vrije hand, drie kanonnen en een eiland. Joost van Dycke ('Jost van Dyke is een van de Maagdeneilanden)

9Ex-priester, maakte zich met vrouw en vijf kinderen uit de voeten, deed zijn gezin in de kost bij de kerk om te gaan varen, maar bedreef in de praktijk op grote schaal de stroperij. Door drank en wangedrag verloor hij zijn verblijfsvergunning. Agge Hillesz (uit Sloten)

10Zijn opa was al geen lekkere jongen, maar het zat bij hem ook in de genen. Zette de clerus overboord en werd daarvoor nog beloond ook. Moest na fraude met paspoorten en post toch vertrekken en stortte zich in het illegale circuit. Een hond hapte toe. Willem (van der Marck) Lumey (alias Overste Langnagel en het Zwijn van de Ardennen)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden