12 maart / De kramsvogel is een grote lijsterachtige

die ruimschoots de afmetingen van merel en zanglijster overtreft en die van een grote lijster benadert.

We zien hier vooral overwinteraars uit noordelijke landen, hoewel hij ook broedend aangetroffen is in onze noordelijke en oostelijke provincies. In Frankrijk zag ik een paar met een nest, dat veel weg had van het bouwsel van een grote lijster. Opmerkelijk zijn de kleuren van zijn verenkleed: blauwgrijs op kop en stuit, kastanjebruin op rug en schouders en zwarte vlekken op de lichtgekleurde buik. Mannetje en vrouwtje, zo verschillend bij merels, zien er bij de kramsvogel eender uit. Vliegend maken kramsvogels een vlug ’tsjak-tsjak-tsjak’-geluid, waarom ze vaak veldtjakker worden genoemd en waaraan ze te herkennen zijn, al zie je de vogels zelf niet. Als ze hier verblijven, eten ze vooral bessen van duindoorn, cotoneaster en hulst en rot fruit, maar ze jagen ook op echte lijstermanier op wormen, hippend in kort gras. Volgens de boeken produceren ze een soort gebabbel met hoge en luide fluit- en krassende tonen ertussendoor.

* De tjiftjaf is massaal teruggekeerd uit het zuiden en in het weekend overal te horen. De eerste zingende tjiftjaf werd al op 2 februari in Driehuis bij Velzen gehoord. Normaal hoor je de eerste tjiftjaf zingen rond 20 maart, meestal na een paar dagen zuidenwind. Houtsnippen broeden vrij veel in ons land. Overdag houden ze zich schuil op de bosbodem. In de avond vliegen ze langs bosranden.

Op www.trouw.nl/groen staan eerdere afleveringen van het natuurdagboek en kun je vragen stellen over de inheemse natuur (niet over tuin- of kamerplanten).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden