12 Louise Fresco

Hoogleraar duurzame ontwikkeling (1952)

"Ontdoe woorden als 'biologisch' en 'intensivering' van hun zware lading en voer weer een debat over wat ze betekenen en waar ze passen", bepleitte hoogleraar Louise Fresco vorige maand toen zij de Abel Herzberglezing uitsprak. In die lezing ging zij in op de commotie die volgde op het pleidooi voor intensivering van de landbouw dat Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de raad van bestuur van de Wageningen Universiteit, hield bij de opening van het academisch jaar.

Woorden en etiketten kunnen volgens Fresco leiden tot een patstelling. Duurzaamheid is een van de meest vervuilde en beladen etiketten van onze tijd, zei ze. Onder andere in haar tweewekelijkse column in NRC Handelsblad slaagt de welbespraakte Fresco er in haar kennis over landbouw, voeding en duurzame ontwikkeling met een groot publiek te delen.

Voordat zij hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam werd, werkte ze voor de wereldvoedselorganisatie FAO in Rome. Op haar omvangrijke cv prijkt verder onder meer het kroonlidmaatschap van de Ser en het lidmaatschap van de Deltacommissie. Behalve in de Duurzame 100 scoort Fresco ook goed in de top-100 van machtigste vrouwen van maandblad Opzij. Naast talloze wetenschappelijke publicaties schreef de voedselexpert acht niet-wetenschappelijke boeken. Deze maand verschijnt 'Hamburgers in het paradijs', over dilemma's rond de voedselproductie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden