12 duizend handtekeningen tegen koers van Eijk

null Beeld anp
Beeld anp

De groep rooms-katholieken die zich verzet tegen 'onnodige' sluiting van kerken heeft 12 duizend handtekeningen opgehaald. De schriftelijke 'noodkreet' is gericht aan paus Franciscus en wordt binnenkort naar hem opgestuurd.

Dat meldt Bezield Verband, die het verzet tegen de kerksluiting leidt en die de noodkreet heeft opgesteld. De organisatie spreekt van 'diepe bezorgdheid over het catastrofale proces dat zich voltrekt in de Nederlandse kerkprovincie'. Sommige bisschoppen zouden kerken sluiten terwijl die nog volop levensvatbaar zijn. Daardoor 'zullen in de komende jaren vele tienduizenden gelovigen van de rk-kerk vervreemd raken'.

Bezield Verband beklaagt zich in het bijzonder over kardinaal Wim Eijk, de aartsbisschop van Utrecht. Hij acht het met het oog op kerkelijke leegloop, krimpende budgetten en het priestertekort nodig om in het aartsbisdom honderden kerken te sluiten. Gelovigen die op zondag niet meer in hun eigen wijk of dorp terecht kunnen voor een mis, moeten reizen naar een zogenoemd 'eucharistisch centrum'. Daar draagt een priester een traditionele mis op.

Eijk verwacht forse krimp: afgelopen najaar voorspelde hij dat het aantal kerken in het aartsbisdom de komende 15 jaar zal teruglopen van 300 naar 20.

'Eijk gebruikt kerksluiting voor eigen agenda'
Volgens Bezield Verband gaat het Eijk lang niet alleen om het gezond houden van de kerk, maar grijpt hij het proces ook aan om kerken te sluiten die hem te progressief of eigenzinnig zijn. Door alleen nog eucharistische centra over te houden, zou hij zijn grip op de parochies verstevigen. Het aartsbisdom ontkent dat. Eijk zou puur handelen uit noodzaak. En hij zou wel degelijk steun hebben van de parochiebesturen.

De paus kan Eijk niet laten begaan, stelt Bezield Verband. In de noodkreet aan hem wijst de organisatie erop dat hij 'bij voortduring de priesters heeft opgeroepen om naar de mensen te gaan in plaats van omgekeerd'.

Noodkreet gaat eerst naar Eijk
Bezield Verband gaat de noodkreet woensdagochtend eerst aanbieden aan Eijk. Of hij het document ook aanneemt, is echter de vraag. De organisatie heeft naar eigen zeggen nog geen reactie van hem ontvangen. In januari wees het aartsbisdom al een verzoek tot gesprek af van 93 emeritus geestelijken. Ook zij waren kritisch over Eijks sluitingsbeleid. De secretaris-generaal van het aartsbisdom sprak toen in Trouw van 'simplistische oplossingen' van mensen die 'geen verantwoordelijkheid meer dragen'.

Overigens sturen niet alle bisschoppen aan op regieparochies met één eucharistisch centrum. Bisschop Gerard de Korte van Groningen-Leeuwarden wees er onlangs nog op dat gemeenschappen ook mogen samenkomen in schoolkantines of gebouwen van protestantse kerken. Zijn collega Jos Punt van Haarlem-Amsterdam deinst niet terug voor centralisering. Maar hij wel zorgen dat ieder dorp tenminste één kerk behoudt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden